Paard Visie logo

Alles over paarden en paardrijden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Paardenvoeding

Je leest hier alles over paardenvoeding. Van een goed rantsoen tot specifieke voedingsbehoeften voor jouw paard of pony!

Meest recente blogs

Voeding

Dikke paarden - wat te doen - PaardVisie
Voeding

Dikke paarden

Als paardeneigenaar wil je natuurlijk het beste voor je paard. Een gezond dieet en voldoende beweging zijn belangrijk om je paard in goede conditie te

Lees verder »
Soorten paardenvoer - PaardVisie
Voeding

Soorten paardenvoer

Als paardeneigenaar ben je verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van je paard. Een belangrijk onderdeel hiervan is het voer dat je je paard

Lees verder »
Hooiruif paard - PaardVisie
Voeding

Hooiruif paard

Als paardenliefhebber weet je dat het belangrijk is om je paard goed te verzorgen. Naast het voeren en het schoonhouden van de stal, is het

Lees verder »
Paardenvoer - PaardVisie Visie op paarden
Voeding

Paardenvoer

Paardenvoer is een essentieel onderdeel van de dagelijkse zorg voor paarden. Het is belangrijk om het juiste type voer te selecteren om ervoor te zorgen

Lees verder »
Slobber paard
Voeding

Slobber paard

Waarom geef je slobber aan een paard? Je hebt vast weleens gehoord van slobber voor paarden. Slobber wordt meestal gezien als een beloning of traktatie

Lees verder »

Meest recente blogs

Paardentherapie - Blog PaardVisie.nl
Overig

Paardentherapie

Paardentherapie, ook wel bekend als equine-assisted therapy, is een vorm van therapie waarbij paarden worden gebruikt om mensen te helpen hun fysieke, emotionele, cognitieve en

Lees verder »
Kant en klare paardenstallen - PaardVisie.nl
Overig

Kant en klare paardenstallen

Kant-en-klare paardenstallen zijn populair bij paardeneigenaren omdat ze snel en gemakkelijk te installeren zijn. In tegenstelling tot traditionele stallen die op maat worden gebouwd, worden

Lees verder »
Verzorg paard - PaardVisie blog verzorgpaard
Manege

Verzorg paard

Veel paardenliefhebbers zouden graag een eigen paard hebben. Helaas is het kopen en onderhouden van een paard erg kostbaar, daarom kan het verzorgen van een

Lees verder »

Paardenvoeding

Bij Paard Visie lees je alles over paardenvoeding. We vertellen je graag alles over een goede basis voor een pony of paard, maar ook over specifieke voedingsbehoeften die paarden hebben bij bijvoorbeeld een bepaalde ziekte of aandoening, of wanneer je een bijzonder ras hebt of een sportpaard met speciale behoeften. Wat heeft een paard nodig van voeding? Waarom ruwvoer? Waarom krachtvoer? Hoeveel ruwvoer heeft mijn paard nodig? Hoeveel krachtvoer? Allemaal vragen die wij proberen te beantwoorden.

Ook vertellen we graag over de verschillende soorten voeding zoals biks, luzerne, grasmix, lijnzaadolie, muesli, maar ook gras en hooi. We leggen uit hoe je kunt bepalen hoeveel en welk soort voeding je paard nodig heeft. Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals het ras en de leeftijd van je paard, maar ook het energieverbruik tijdens de arbeid en de tijd van het jaar. Wil jij je paard extraatjes geven omdat hij zo zijn best heeft gedaan? Dan is het wel belangrijk dat je dit verantwoord doet. Een enkel paardensnoepje is goed, maar houd rekening met de hoeveelheid suiker die hierin zit en de voedingsbehoefte van je paard. Over deze onderwerpen vertellen wij in deze rubriek.

Heb je een specifieke vraag over voeding die wij nog niet beantwoord hebben in deze rubriek? We vertellen je er graag meer over!

Het belang van goede paardenvoeding

Paardenvoeding is een essentieel onderdeel van de verzorging van paarden. Het is van groot belang dat een paard de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt om gezond te blijven. Een goede voeding draagt bij aan een gezonde spijsvertering, sterke botten en spieren, een glanzende vacht en een gezond immuunsysteem. In dit artikel bespreken we de verschillende aspecten van paardenvoeding en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw paard de juiste voeding krijgt. 

De voedingsbehoeften van paarden

De voedingsbehoeften van paarden verschillen per paard en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het ras, de leeftijd, het gewicht en het activiteitenniveau van het paard. Over het algemeen hebben paarden behoefte aan voldoende ruwvoer, zoals hooi of gras, aangevuld met krachtvoer. Krachtvoer bevat meer energie en voedingsstoffen dan ruwvoer en kan bijvoorbeeld bestaan uit muesli, granen of brokken. Het is belangrijk om de juiste verhouding tussen ruwvoer en krachtvoer te vinden en te zorgen voor voldoende water. 

Het belang van goede kwaliteit voer

Naast de juiste hoeveelheid voer is ook de kwaliteit van het voer van groot belang. Paardenvoer van goede kwaliteit bevat de juiste voedingsstoffen in de juiste verhoudingen en is vrij van schadelijke stoffen. Het is belangrijk om het voer regelmatig te controleren op kwaliteit en eventuele verontreinigingen. Goede kwaliteit voer kan bijdragen aan de gezondheid en prestaties van jouw paard en kan bijvoorbeeld helpen bij het voorkomen van spijsverteringsproblemen, gewrichtsproblemen en hoefproblemen.

Een belangrijk aspect van goede paardenvoeding is het voorkomen van voedingstekorten. Paarden hebben verschillende voedingsstoffen nodig, zoals eiwitten, vitaminen, mineralen en vezels. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals verminderde weerstand, vertraagde groei, vermoeidheid, spierproblemen en huidaandoeningen. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een gevarieerd dieet dat voldoende van alle essentiële voedingsstoffen bevat.

Een ander belangrijk aspect van goede paardenvoeding is het voorkomen van overvoeding. Overvoeding kan leiden tot overgewicht, wat weer kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoefproblemen, gewrichtsproblemen en stofwisselingsproblemen. Het is daarom belangrijk om de voeding van jouw paard goed af te stemmen op zijn behoeften en activiteitenniveau.

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van jouw paard. Bijvoorbeeld oudere paarden hebben vaak andere behoeften dan jongere paarden en kunnen baat hebben bij voedingssupplementen die helpen bij de ondersteuning van de gewrichten en het immuunsysteem. Ook paarden die zware arbeid verrichten of in de groei zijn hebben vaak speciale voedingsbehoeften die moeten worden aangepast aan hun individuele situatie.

Een ander belangrijk aspect van paardenvoeding is de manier waarop het voer wordt gegeven. Paarden zijn grazers en hebben van nature de behoefte om regelmatig kleine porties voer te eten. Het is daarom belangrijk om paarden meerdere keren per dag kleine porties voer te geven in plaats van één of twee grote porties. Hierdoor blijft de spijsvertering van het paard gezond en voorkom je dat het paard te veel in één keer eet.

Daarnaast is het belangrijk om het paard altijd voldoende vers water te geven. Paarden drinken van nature veel water en hebben dagelijks minimaal 30-40 liter water nodig. Het is daarom belangrijk om de drinkbakken regelmatig te controleren en schoon te maken en ervoor te zorgen dat het paard altijd voldoende vers water tot zijn beschikking heeft.

Tot slot is het belangrijk om het voer van het paard langzaam te veranderen. Plotselinge veranderingen in het dieet kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen en stress bij het paard. Verander het dieet daarom geleidelijk en houd de gezondheid van het paard goed in de gaten om te zien of het dieet goed wordt verdragen.