Paard Visie logo

Alles over paarden en paardrijden

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Soorten koliek

Inhoudsopgave

De verschillenden soorten koliek bij een paard

Een paard met koliek is vervelend om te zien. Hij heeft buikpijn en laat dit op verschillende manieren zien. Je paard is misschien onrustig, zweet heel erg, heeft vergrote neusvleugels of schraapt met zijn hoeven over de grond en zal veel willen rollen. Maar wat zijn nou eigenlijk de oorzaken voor koliek en wat kun je doen om koliek te voorkomen?

Soorten koliek

Er zijn verschillende soorten koliek die een paard kan hebben. Ze hebben allemaal hun eigen oorzaak en leiden tot vervelende pijn bij je paard

Zandkoliek

Zandkoliek is een relatief lichte maar toch veelvoorkomende en regelmatig terugkomende koliek. Deze koliek ontstaat doordat paarden (teveel) zand binnenkrijgen. Zand schuurt aan de binnenkant van de darmen en beschadigt het slijmvlies waardoor krampen kunnen ontstaan. De behandeling van zandkoliek bestaat meestal uit het toedienen van paraffineolie zodat het zand het lichaam kan verlaten. Paarden die gevoelig zijn voor zandkoliek zullen dit regelmatig tonen.

Gaskoliek

Gaskoliek ontstaat in de meeste gevallen door een (plotselinge) verandering in de voersamenstelling. De darmflora produceert dan veel meer gas dan normaal, wat kan zorgen voor buikpijn. Dit ontstaat bijvoorbeeld wanneer paarden in het voorjaar plotseling teveel vers gras kunnen eten, als het paard door omstandigheden minder beweging krijgt of als het paard een wormbesmetting heeft.

Verstoppingskoliek

Verstoppingskoliek ontstaat wanneer er ergens in de darmen een blokkade zit waar de mest niet langs kan. Dit zie je bijvoorbeeld wanneer een paard teveel stro heeft gegeten en dit opgehoopt is in een plek in de darmen. Deze verstopping zorgt vanzelfsprekend voor buikpijn. De darmen komen onder spanning te staan en zullen verkrampen. Verstoppingskoliek kan enkele dagen aanhouden omdat de darminhoud langzaam zijn weg naar buiten moet vinden. Het is wel belangrijk bij deze vorm van koliek om een dierenarts in te schakelen omdat de gezondheid van je paard goed in de gaten te houden.

Krampkoliek

Krampkoliek is een van de meest voorkomende soorten koliek. Het paard heeft pijn omdat (delen van) de darmen verkrampen. Krampkoliek ontstaat doordat het paard iets verkeerds heeft gegeten waardoor de darmen verkrampen. Deze vorm van koliek is normaliter de minst ernstige vorm. Vaak zie je dat het na een kwartiertje stappen overgaat. De beweging van het stappen heeft een licht masserende werking waardoor de pijn in de darmen af zal nemen.

Koliek door een slag in de darm

Deze vorm van koliek is de meest gevaarlijke. Als er een slag in de darm ligt (soms wordt dit ook wel een knoop in de darm genoemd) ligt de darm anders dan normaal en bestaat er een risico op afsnoering. Het voedsel kan dan niet doorlopen van de maag via de darmen naar buiten waardoor er levensbedreigende verstoppingen kunnen ontstaan. Ook kan een deel van de darm afsterven als deze te lang gedraaid ligt. In deze gevallen kan een koliekoperatie de uitkomt bieden, maar snel handelen is dan van levensbelang.

Soorten koliek bij paarden
Koliek kan ontstaan door voeding.

Hoe kun je koliek voorkomen?

Niet alle koliek kan voorkomen worden. Het ontstaan van koliek gebeurt door een aantal natuurlijke processen die je niet altijd kunt tegenhouden. Wel kun je proberen om met een aantal zaken rekening te houden zodat je de kans op koliek verkleint.

We zetten een aantal tips op een rijtje: – Neem tijd voor de verandering van voer. Als je overgaat op meer hooi, een ander soort brok, of als het weideseizoen aanbreekt introduceer je dit langzaam aan je paard om het spijsverteringsstelsel te laten wennen.
– Geef je paard een passende hoeveelheid (kracht)voer. Het is vooral belangrijk om je paard niet teveel krachtvoer te geven, omdat hij de energie uit het voer dan niet kan verwerken en dit voor problemen kan zorgen.
– Voorkom dat je paard zand kan eten. Als je paard zand eet in de paddock kun je hem een speciaal masker omdoen wat dit tegengaat of zijn tijd in de paddock beperken. Ook het grazen op te kort gras kan ervoor zorgen dat paarden teveel zand binnenkrijgen. Hou hier dus rekening mee.
-Zorg dat je paard niet teveel stro eet. De meeste paarden houden niet echt van het stro en zullen hier dus niet veel van eten. Mocht jouw paard dit wel doen is het verstandig om hem op een andere bodembedekker in stal te zetten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Tumblr
Print

Meest recente blogs