Paard Visie logo

Alles over paarden en paardrijden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dikke paarden

Inhoudsopgave

Als paardeneigenaar wil je natuurlijk het beste voor je paard. Een gezond dieet en voldoende beweging zijn belangrijk om je paard in goede conditie te houden. Helaas kan overgewicht bij paarden een veelvoorkomend probleem zijn, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. In dit artikel bespreken we waar paarden dik van worden, wat je kunt doen als je paard te zwaar is en of hooi een bijdrage kan leveren aan het overgewicht van je paard. Door de juiste aanpak kun je helpen om je paard gezond te houden en te voorkomen dat het te zwaar wordt.

Waar wordt een paard dik van?

Een paard wordt dik wanneer het meer calorieën binnenkrijgt dan het verbrandt. Dit kan gebeuren als het paard te veel voer krijgt, te weinig beweging heeft of een combinatie van beide. Een veelvoorkomende oorzaak van overgewicht bij paarden is overvoeding met krachtvoer en/of suikerrijk voer, zoals graan, wortels of appels. Ook kan een gebrek aan beweging ervoor zorgen dat een paard te zwaar wordt.

Daarnaast kan erfelijkheid ook een rol spelen bij overgewicht bij paarden. Sommige paarden hebben van nature een trage stofwisseling, waardoor ze sneller aankomen. Het is daarom belangrijk om het voer en de hoeveelheid voer die je paard krijgt, aan te passen aan zijn individuele behoeften.

Wat moet je doen als je paard te dik is?

Als je merkt dat je paard te zwaar wordt, is het belangrijk om actie te ondernemen. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoefbevangenheid, insulineresistentie, gewrichtsproblemen en problemen met de ademhaling. Je kunt een aantal dingen doen om te voorkomen dat je paard dik wordt, of om een te dik paard weer met beleid te laten afvallen:

Verminder de hoeveelheid krachtvoer: Een van de eerste stappen die je kunt nemen, is het verminderen van de hoeveelheid krachtvoer die je paard krijgt. Als je paard te veel krachtvoer krijgt, kan het zijn dat hij meer calorieën binnenkrijgt dan hij nodig heeft. Probeer de hoeveelheid krachtvoer te verminderen en geef hem meer ruwvoer in plaats daarvan.

Geef meer ruwvoer: Ruwvoer, zoals hooi of gras, is van nature arm aan calorieën en suikers. Door je paard meer ruwvoer te geven en minder krachtvoer, kan je helpen om hem af te laten vallen. Zorg er wel voor dat het hooi van goede kwaliteit is en geen schimmel of stof bevat.

Verhoog de hoeveelheid beweging: Beweging is essentieel voor een gezond paard. Als je paard te weinig beweging krijgt, kan het zijn dat hij te zwaar wordt. Probeer meer beweging toe te voegen aan de dagelijkse routine van je paard, door bijvoorbeeld meer te rijden, longeren of meer tijd door te brengen in de paddock.

Controleer het gewicht: Het is belangrijk om het gewicht van je paard regelmatig te controleren. Dit kun je doen door het gebruik van een meetlint om de omtrek van de borst, buik en billen te meten. Je kunt ook een gewichtsmeetlint of een weegschaal gebruiken om het exacte gewicht van je paard te meten. Het is belangrijk om de voortgang bij te houden en eventueel aanpassingen te maken aan het dieet en de beweging als dat nodig is.

Overleg met een dierenarts: Als je paard ernstig overgewicht heeft of als je twijfelt over de juiste aanpak, is het verstandig om advies te vragen aan een dierenarts. Hij of zij kan je helpen bij het opstellen van een voedingsplan en kan eventueel aanvullende onderzoeken uitvoeren om eventuele gezondheidsproblemen op te sporen.

Kan een paard te dik worden van hooi?

Hooi is van nature arm aan calorieën en suikers en is een belangrijke bron van vezels voor paarden. Het kan daarom een belangrijk onderdeel zijn van het dieet van een paard, vooral als het gaat om het beheersen van het gewicht van het paard. Echter, als een paard te veel hooi krijgt, kan het nog steeds te zwaar worden. Het is daarom belangrijk om de hoeveelheid hooi die je paard krijgt, te beperken en te controleren.

Sommige soorten hooi zijn rijker aan calorieën en suikers dan andere. Als je paard gevoelig is voor overgewicht, is het verstandig om hooi te kiezen dat minder rijk is aan calorieën en suikers. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor hooi van de tweede snede in plaats van de eerste snede, omdat deze minder suikers bevat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Tumblr
Print

Meest recente blogs

Paardensport ontdek je bij PaardVisie.nl
Paardrijles

Paardensport

Paardensport is een tak van sport waarbij mens en paard als team samenwerken om verschillende disciplines te voltooien. Of het nu gaat om springen, dressuur,

Lees verder »
Paardentherapie - Blog PaardVisie.nl
Overig

Paardentherapie

Paardentherapie, ook wel bekend als equine-assisted therapy, is een vorm van therapie waarbij paarden worden gebruikt om mensen te helpen hun fysieke, emotionele, cognitieve en

Lees verder »
Kant en klare paardenstallen - PaardVisie.nl
Overig

Kant en klare paardenstallen

Kant-en-klare paardenstallen zijn populair bij paardeneigenaren omdat ze snel en gemakkelijk te installeren zijn. In tegenstelling tot traditionele stallen die op maat worden gebouwd, worden

Lees verder »
Verzorg paard - PaardVisie blog verzorgpaard
Manege

Verzorg paard

Veel paardenliefhebbers zouden graag een eigen paard hebben. Helaas is het kopen en onderhouden van een paard erg kostbaar, daarom kan het verzorgen van een

Lees verder »
Paarden werk - Geld mee te verdienen - PaardVisie.nl
Overig

Paardenwerk

Paarden worden al duizenden jaren door mensen gebruikt voor verschillende doeleinden. Van transportmiddel tot sportbeoefening, deze mooie dieren hebben vele talenten en toepassingen. Als je

Lees verder »
Paardenhandelaar - PaardVisie Blog
Manege

Paardenhandelaar

Een paardenhandelaar houdt zich bezig met het kopen en verkopen van paarden. Sommige handelaren houden zich daarnaast ook bezig met de fokkerij of met de

Lees verder »
Paardennieuws als eerst bij PaardVisie.nl
Overig

Paardennieuws

Als paardenliefhebber wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws en de nieuwste ontwikkelingen in de paardenwereld. Of het nu gaat om

Lees verder »