Paard Visie logo

Alles over paarden en paardrijden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Paarden

Hier lees je alles over paarden! Van paardenrassen tot voeding en van informatie over paardenstalling tot alles over ziekte en gezondheid bij je paard. 

Meest recente blogs

Vos paard - PaardVisie
Rassen

Vos paard

Het vos paard is een van de meest populaire kleuren bij paarden en zie je terug in allerlei verschillende disciplines, zoals dressuur, springen en eventing.

Lees verder »

Laatste berichten

Ataxi paard - PaardVisie
Ziekte en gezondheid

Ataxie paard

Ataxie is een vervelende aandoening die gelukkig niet vaak voorkomt bij paarden. Het kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals ziektes of letsel aan het

Lees verder »
Kreupel paard - PaardVisie
Ziekte en gezondheid

Kreupel paard

Kreupelheid bij paarden is een veelvoorkomend probleem en kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is het bij kreupelheid lastig om de precieze oorzaak te vinden. Het

Lees verder »

Meest recente blogs

Dikke paarden - wat te doen - PaardVisie
Voeding

Dikke paarden

Als paardeneigenaar wil je natuurlijk het beste voor je paard. Een gezond dieet en voldoende beweging zijn belangrijk om je paard in goede conditie te

Lees verder »
elektrolyten Paard - PaardVisie
Voeding

Elektrolyten paard

Als paardeneigenaar weet je dat een goede voeding essentieel is voor de gezondheid en prestaties van je paard. Maar heb je wel eens gehoord van

Lees verder »

Laatste berichten

Kant en klare paardenstallen - PaardVisie.nl
Overig

Kant en klare paardenstallen

Kant-en-klare paardenstallen zijn populair bij paardeneigenaren omdat ze snel en gemakkelijk te installeren zijn. In tegenstelling tot traditionele stallen die op maat worden gebouwd, worden

Lees verder »
Paardenstal - PaardVisie
Stalling

Paardenstal

Paardenstallen zijn al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de paardenhouderij. Of je nu een professionele stal runt of een paard als hobby hebt, een goede

Lees verder »

Meest recente blogs

Paardentherapie - Blog PaardVisie.nl
Overig

Paardentherapie

Paardentherapie, ook wel bekend als equine-assisted therapy, is een vorm van therapie waarbij paarden worden gebruikt om mensen te helpen hun fysieke, emotionele, cognitieve en

Lees verder »

Meest recente blogs

Paardentherapie - Blog PaardVisie.nl
Overig

Paardentherapie

Paardentherapie, ook wel bekend als equine-assisted therapy, is een vorm van therapie waarbij paarden worden gebruikt om mensen te helpen hun fysieke, emotionele, cognitieve en

Lees verder »
Kant en klare paardenstallen - PaardVisie.nl
Overig

Kant en klare paardenstallen

Kant-en-klare paardenstallen zijn populair bij paardeneigenaren omdat ze snel en gemakkelijk te installeren zijn. In tegenstelling tot traditionele stallen die op maat worden gebouwd, worden

Lees verder »
Verzorg paard - PaardVisie blog verzorgpaard
Manege

Verzorg paard

Veel paardenliefhebbers zouden graag een eigen paard hebben. Helaas is het kopen en onderhouden van een paard erg kostbaar, daarom kan het verzorgen van een

Lees verder »

Paarden

Bij Paard Visie lees je alles over paarden. Je vind hier alle informatie over paardenrassen en paardenvoeding maar ook over paardenstalling en zieke en gezondheid bij je paard. We delen graag de laatste nieuwtjes uit de paardensportwereld en belangrijke informatie over paardenwelzijn.
Je vind hier veel informatie over alle verschillende paardenrassen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Friezen en Haflingers, maar ook Fjorden, Spaanse of Iberische paarden zoals PRE’s, Andalusiërs en Lusitano’s, IJslanders en Lippizaners. Ook over KWPN’ers, Zangersheide gefokte paarden of paarden van de Duitse stamboeken zoals Oldenburger paarden, Holsteiners, Westfaalse paarden en Trakehners zullen wij interessante artikelen delen. Is er een bepaald paardenras waarover je graag meer informatie wilt lezen? Zoek eens tussen onze artikelen, wellicht vind je wat je zoekt!

Naast de informatie over paardenrassen delen wij graag actuele informatie en wetenschappelijk onderbouwde artikelen over paardenvoeding. Vragen zoals: Wat eet een paard per dag, hoeveel krachtvoer eet een paard, wat mogen paarden eten, hoe vaak moet je een paard voeren en hoe lang mag een paard zonder hooi staan, beantwoorden wij graag voor jou!

Ook lees je hier blogs en artikelen over minder gezonde voeding voor een paard en giftige planten waar een paard ziek van kan worden. In het verlengde van bepaalde soorten voeding waar paarden ziek van kunnen worden lees je hier over andere ziektes die paarden kunnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan hoefbevangenheid, tying-up, maandagziekte, spierbevangenheid, maagzweren, eczeem, droes, PPID (ziekte van Cushing) en de verschillende soorten koliek zoals gaskoliek, verstoppingskoliek, krampkoliek en zandkoliek. We vertellen je natuurlijk graag hoe je deze ziekten kunt voorkomen en hoe je je paard gezond kunt houden!

In de rubriek paardenstalling vind je alle informatie omtrent de stalling van je paard. Wat voor stal zoek je voor je paard? En aan welke voorwaarden moet een paardenstal dan voldoen? We geven graag tips over bijvoorbeeld het type stalling, het voerbeleid van de stal, de bodembedekking die passend is voor jouw paard en de faciliteiten die je nodig hebt. Misschien heb jij voldoende aan een stalling met alleen een buitenbak, of misschien zoek je juist een completere pensionstal met een buitenrijbaan en binnenrijbaan, en een longeerkraal of longeercirkel, een of meerdere paddocks, weidegang voor je paard en een stalmolen of trainingsmolen.

Naast al deze noodzakelijke informatie delen we ook graag leuke berichten over paarden zoals tips over nieuwe paardenfilms en paardenboeken of leuke ruitersportartikelen die je nodig kan hebben.

De geschiedenis van paarden

Paarden zijn al duizenden jaren onze trouwe metgezellen en hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de mensheid. Het is niet bekend wanneer mensen voor het eerst begonnen te rijden, maar er zijn afbeeldingen van mensen te paard uit de bronstijd, zo’n 3500 jaar geleden. Paarden werden gebruikt voor transport, landbouw en oorlogsvoering en waren daarom van onschatbare waarde voor vele culturen over de hele wereld.

In de oudheid werden ze gebruikt door de Grieken en Romeinen voor de oorlogsvoering. De ridders van de middeleeuwen gebruikten een paard als strijdros en ontwikkelden geavanceerde rijdtechnieken. In de 18e eeuw werden paarden gebruikt voor de transport van goederen en personen. In de 19e eeuw, met de opkomst van de industriële revolutie, werden paarden vervangen door machines voor transport en landbouw.

Tegenwoordig worden paarden voornamelijk gebruikt voor sport en recreatie. Paardrijden is een populaire sport en er zijn veel verschillende disciplines, zoals dressuur, springen en eventing. Paarden worden ook vaak gebruikt voor therapie, bijvoorbeeld voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking.

Verzorging van een paard

Het verzorgen van een paard is een belangrijke taak die veel tijd en aandacht vergt. Hieronder vindt u enkele tips voor het verzorgen van uw paard.

Voeding: Paarden hebben een uitgebalanceerd dieet nodig dat bestaat uit hooi, gras, granen en supplementen. Het is belangrijk om de voeding van uw paard af te stemmen op zijn leeftijd, gewicht en activiteitenniveau.

Huisvesting: Paarden hebben een veilige en comfortabele plek nodig.

Gezondheidszorg: Het is belangrijk om regelmatig de gezondheid van uw paard te controleren. Dit omvat het controleren van de hartslag, ademhaling, temperatuur en het inspecteren van de hoeven, huid en vacht. Een dierenarts moet regelmatig worden geraadpleegd voor vaccinaties en gezondheidscontroles.

Beweging: Paarden hebben dagelijks beweging nodig om gezond te blijven. Dit kan variëren van loslopen in een weiland tot regelmatig trainen voor een specifieke discipline. Het is belangrijk om de hoeveelheid beweging af te stemmen op de leeftijd, het gewicht en de conditie van uw paard.

Hygiëne: Een schone omgeving is essentieel voor de gezondheid van uw paard. Stallen moeten dagelijks worden schoongemaakt en ontsmet. Daarnaast moeten paarden regelmatig worden geborsteld om vuil en zweet te verwijderen en om de bloedsomloop te stimuleren.

Paarden

Paarden zijn prachtige en veelzijdige dieren die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de mensheid. Van transport tot sport en recreatie, paarden zijn er altijd geweest om ons te helpen en te vermaken. Het is belangrijk om goed voor uw paard te zorgen en regelmatig de gezondheid en conditie van uw paard te controleren. Paardrijden is een geweldige sport die zowel uitdagend als bevredigend kan zijn en er zijn veel verschillende disciplines om uit te kiezen. Of u nu een ervaren ruiter bent of net begint, er is altijd iets nieuws te leren over het paard.