Paard Visie logo

Alles over paarden en paardrijden

Search
Close this search box.

Soorten paardenvoer

Inhoudsopgave

Als paardeneigenaar ben je verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van je paard. Een belangrijk onderdeel hiervan is het voer dat je je paard geeft. Het juiste paardenvoer is essentieel voor een goede gezondheid, een sterk immuunsysteem en een gezonde spijsvertering. Maar wat is nu het beste voer voor paarden? En hoeveel brokken moet je paard eigenlijk per dag eten? In deze blog beantwoorden we deze vragen.

Wat is het beste voer voor paarden?

Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd, het ras, het gewicht en de activiteiten van je paard. Over het algemeen bestaat het dieet van een paard uit hooi en/of gras, aangevuld met krachtvoer. Hooi en gras bevatten vezels die belangrijk zijn voor de spijsvertering van je paard. Krachtvoer kan bestaan uit brokken, muesli of granen.

Het beste voer voor je paard is voer dat past bij zijn individuele behoeften. Een voedingsdeskundige kan je hierbij helpen door het dieet van je paard te beoordelen en een voedingsplan op maat te maken. Zo weet je zeker dat je paard de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en gezond blijft.

Wat mag een paard wel en niet eten?

Paarden zijn herbivoren, wat betekent dat ze alleen planten eten. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je op moet letten als het gaat om wat je paard wel en niet mag eten.

Ten eerste zijn er een aantal planten die giftig zijn voor paarden, zoals taxus, rhododendron en vingerhoedskruid. Zorg er daarom voor dat je paard geen toegang heeft tot deze planten.

Daarnaast kunnen sommige voedingsmiddelen de spijsvertering van je paard verstoren. Het is bijvoorbeeld niet aan te raden om je paard te veel granen te geven, omdat dit de kans op koliek kan vergroten. Ook zoetigheid en menselijk voedsel is niet geschikt voor paarden.

Welke brok is het beste voor mijn paard?

Er zijn veel verschillende soorten brokken op de markt, elk met hun eigen samenstelling en voedingsstoffen. Het is belangrijk om een brok te kiezen die past bij de individuele behoeften van je paard.

Een goede brok bevat voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen en heeft een hoog vezelgehalte. Ook de samenstelling van de brok is belangrijk. Zo kan een brok met een hoog gehalte aan suikers en zetmeel de spijsvertering van je paard verstoren. Kies daarom voor een brok met een laag suiker- en zetmeelgehalte.

Hoeveel brokken eet een paard per dag?

De hoeveelheid brokken die een paard per dag nodig heeft, hangt af van verschillende factoren, zoals het gewicht, de activiteiten en de voedingsbehoeften van je paard. Over het algemeen wordt aangeraden om niet meer dan 2% van het lichaamsgewicht van je paard aan brokken te geven per dag. Dus als je paard bijvoorbeeld 500 kilo weegt, mag hij niet meer dan 10 kilo brokken per dag eten. Het is belangrijk om de voedingsbehoeften van je paard in de gaten te houden en de hoeveelheid brokken hierop aan te passen. Een voedingsdeskundige kan je hierbij helpen.

Naast brokken heeft je paard ook ruwvoer nodig, zoals hooi of gras. Een paard heeft minimaal 1,5% van zijn lichaamsgewicht aan ruwvoer per dag nodig. Dit betekent dat een paard van 500 kilo minimaal 7,5 kilo ruwvoer per dag nodig heeft.

Het is belangrijk om de hoeveelheid brokken en ruwvoer die je paard eet goed te verdelen over de dag. Paarden hebben een relatief kleine maag en kunnen maar kleine hoeveelheden voedsel tegelijkertijd verwerken. Verdeel daarom de voeding van je paard over meerdere kleine maaltijden per dag.

Het juiste voer voor je paard

Het voer dat je je paard geeft is van groot belang voor zijn gezondheid en welzijn. Hooi en/of gras vormen de basis van het dieet van een paard, aangevuld met krachtvoer. Kies een brok die past bij de individuele behoeften van je paard en let hierbij op de samenstelling van de brok en het suiker- en zetmeelgehalte. Houd ook de hoeveelheid voer die je paard eet in de gaten en verdeel de voeding over meerdere kleine maaltijden per dag. Overleg bij twijfel altijd met een voedingsdeskundige, zodat je zeker weet dat je paard de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en gezond blijft.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Tumblr
Print

Meest recente blogs

Paardensport ontdek je bij PaardVisie.nl
Paardrijles

Paardensport

Paardensport is een tak van sport waarbij mens en paard als team samenwerken om verschillende disciplines te voltooien. Of het nu gaat om springen, dressuur,

Lees verder »
Paardentherapie - Blog PaardVisie.nl
Overig

Paardentherapie

Paardentherapie, ook wel bekend als equine-assisted therapy, is een vorm van therapie waarbij paarden worden gebruikt om mensen te helpen hun fysieke, emotionele, cognitieve en

Lees verder »
Kant en klare paardenstallen - PaardVisie.nl
Overig

Kant en klare paardenstallen

Kant-en-klare paardenstallen zijn populair bij paardeneigenaren omdat ze snel en gemakkelijk te installeren zijn. In tegenstelling tot traditionele stallen die op maat worden gebouwd, worden

Lees verder »
Verzorg paard - PaardVisie blog verzorgpaard
Manege

Verzorg paard

Veel paardenliefhebbers zouden graag een eigen paard hebben. Helaas is het kopen en onderhouden van een paard erg kostbaar, daarom kan het verzorgen van een

Lees verder »
Paarden werk - Geld mee te verdienen - PaardVisie.nl
Overig

Paardenwerk

Paarden worden al duizenden jaren door mensen gebruikt voor verschillende doeleinden. Van transportmiddel tot sportbeoefening, deze mooie dieren hebben vele talenten en toepassingen. Als je

Lees verder »
Paardenhandelaar - PaardVisie Blog
Manege

Paardenhandelaar

Een paardenhandelaar houdt zich bezig met het kopen en verkopen van paarden. Sommige handelaren houden zich daarnaast ook bezig met de fokkerij of met de

Lees verder »
Paardennieuws als eerst bij PaardVisie.nl
Overig

Paardennieuws

Als paardenliefhebber wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws en de nieuwste ontwikkelingen in de paardenwereld. Of het nu gaat om

Lees verder »