Wat is koliek
Een paard met koliek heeft buikpijn. Koliek is eigenlijk een verzamelnaam voor alle soorten buikpijn die een paard kan krijgen. Er is niet 1 oorzaak te noemen voor koliek, er zijn namelijk meerdere vormen. Omdat een paard een heel lang darmstelsel heeft zijn zij gevoeliger voor buikpijn en problemen in de darmen dan mensen.
De symptomen van koliek bij je paard
Waar herken je koliek aan? Een paard met koliek heeft last van zijn buik en zal dat op verschillende manieren duidelijk proberen te maken. Het paard zal onrustig zijn, met zijn hoeven over de grond schrapen en veel proberen te liggen en rollen om een poging te doen om de buikpijn te verlichten. Ook kan het paard zweten, vergrote neusgaten hebben of juist een suffe indruk maken. Sommige paarden met koliek kunnen niet mesten, dit is vanzelfsprekend niet prettig en ook niet goed voor het paard.
De oorzaak van koliek
Koliek kan ontstaan door verschillende oorzaken. Net al mensen kunnen ook paarden buikpijn krijgen door verschillende, meestal voeding gerelateerde, oorzaken. Een bekend voorbeeld is verstopping wat kan ontstaan door het eten van een grote hoeveelheid stro. Vooral kleine stukjes stro, waarop het paard minder vaak hoeft te kauwen, kunnen die verstopping veroorzaken. Dit is voor een aantal eigenaren genoeg reden om hun paard niet op stro te laten staan. Ook het eten van zand kan zorgen voor koliek. Zand kan op een vergelijkbare manier als stro zorgen voor verstoppingen. Als je paard zand eet in bijvoorbeeld de paddock kan je ze hier een speciaal masker voor opzetten of je kan de tijd in de paddock om deze reden willen beperken.
Een (te snelle) verandering van dieet kan ook zorgen voor vormen van koliek. Plotseling teveel suikerrijk voorjaarsgras eten of een te snelle en grote overgang naar een ander soort krachtvoer of ruwvoer kan koliek veroorzaken bij een paard.
Wat te doen bij koliek
Als je het vermoeden hebt dat je paard koliek heeft is het verstandig om de dierenarts te bellen. Het zal niet in alle gevallen noodzakelijk zijn, maar bij wel ernstige situaties is een snelle reactie belangrijk! Als je paard veel rolt is het slim om hem te verplaatsen naar een plek waar hij zichzelf niet kan verwonden, bijvoorbeeld een paddock of rijbaan. Als het mogelijk is kun je stappen met je paard: door de beweging probeer je de darmen nog iets op gang te houden, en je leidt het paard door beweging iets af van de pijn. Als het paard echt niet wilt lopen is stappen niet noodzakelijk. Verder is het belangrijk dat je de dierenarts precies kunt vertellen wat je allemaal hebt opgemerkt. Hoe lang is je paard al ziek? Heeft hij nog gemest en gedronken? Kan het zijn dan hij iets verkeerds gegeten heeft, zoals zand of teveel vers gras of stro? Door zoveel mogelijk informatie te geven kan de dierenarts de situatie het beste inschatten en de juiste behandeling starten.
De dierenarts zal vervolgens je paard onderzoeken om de ernst van de situatie in te schatten. Door de hartslag te meten en de darmactiviteit te beluisteren kan een behandelplan worden opgesteld.
Is koliek dodelijk voor je paard
In een enkel geval is koliek dodelijk voor je paard. Op het moment dat de darmen van een paard helemaal stil komen te liggen door een verstopping bestaat er een kans dat je paard hieraan komt te overlijden. Het darmstelsel van een paard is enorm lang en het is daarom soms lastig om de plek van verstopping te bereiken. In ernstige gevallen van verstopping of zelfs gedraaide darmen zal het paard geopereerd moeten worden. Dit is een zware operatie die in enkele gevallen helaas alsnog niet goed afloopt.