Paard Visie logo

Alles over paarden en paardrijden

Search
Close this search box.

Paardenvoer

Inhoudsopgave

Paardenvoer is een essentieel onderdeel van de dagelijkse zorg voor paarden. Het is belangrijk om het juiste type voer te selecteren om ervoor te zorgen dat het paard de nodige voedingsstoffen krijgt om gezond te blijven. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende soorten paardenvoer, hun voedingswaarde en waar je op moet letten bij het selecteren van voer voor jouw paard.

Soorten paardenvoer

Er zijn verschillende soorten paardenvoer beschikbaar, elk met hun eigen voedingswaarde en doel. De meest voorkomende soorten paardenvoer zijn:

Hooi: Hooi is een basisvoer voor paarden en bevat vezels die goed zijn voor de spijsvertering. Het is belangrijk om hooi van goede kwaliteit te selecteren om ervoor te zorgen dat het paard voldoende voedingsstoffen krijgt.

Gras: Gras is een natuurlijke bron van voeding voor paarden en wordt vaak gebruikt als weidegang. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het gras van goede kwaliteit is en vrij van giftige planten.

Krachtvoer: Krachtvoer is ontworpen om extra voedingsstoffen te bieden die niet in hooi of gras voorkomen. Het kan verschillende ingrediënten bevatten, zoals granen, soja en mineralen. Supplementen: Supplementen worden gebruikt om tekorten aan voedingsstoffen aan te vullen. Ze kunnen worden gebruikt om de spijsvertering, immuniteit en algehele gezondheid van het paard te verbeteren.

Wat is het beste voer voor paarden?

Er is geen “beste” voer voor paarden, omdat de voedingsbehoeften van paarden afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals hun leeftijd, gewicht, activiteitsniveau, gezondheidstoestand en het type werk dat ze doen. Het is daarom belangrijk om het dieet van elk paard individueel aan te passen om ervoor te zorgen dat het de juiste voedingsstoffen krijgt.

Over het algemeen hebben paarden een dieet nodig dat voldoende ruwe vezels, eiwitten, koolhydraten, vitaminen en mineralen bevat. Een basisvoer voor paarden bestaat meestal uit hooi of gras, omdat deze vezelrijk zijn en de spijsvertering van het paard ondersteunen. Krachtvoer en supplementen kunnen worden toegevoegd om extra voedingsstoffen te bieden die niet in hooi of gras voorkomen.

Het is belangrijk om voer van goede kwaliteit te kiezen en om de hoeveelheid voer af te stemmen op de behoeften van het paard. Overvoeren kan leiden tot gewichtstoename en gezondheidsproblemen, terwijl ondervoeren kan leiden tot gewichtsverlies en voedingstekorten.

Hoeveel kilo hooi eet een paard per dag?

De hoeveelheid hooi die een paard per dag nodig heeft, varieert afhankelijk van het gewicht, de leeftijd, het activiteitsniveau en de gezondheidstoestand van het paard. Als algemene richtlijn wordt aanbevolen dat een paard 1,5% tot 2,5% van zijn lichaamsgewicht aan ruwvoer per dag moet eten, waarbij hooi de belangrijkste bron van ruwvoer is. Dus als we bijvoorbeeld uitgaan van een paard van 500 kilogram, zou deze tussen de 7,5 en 12,5 kilogram hooi per dag moeten eten. Het is belangrijk om de hoeveelheid hooi te verdelen over meerdere voedingen per dag, in plaats van één grote portie, om de spijsvertering van het paard optimaal te laten functioneren.

Wat kan een paard eten?

Paarden zijn herbivoren en eten voornamelijk planten. Hun dieet moet bestaan uit een combinatie van ruwvoer, krachtvoer en supplementen om te zorgen dat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ze nodig hebben.

Ruwvoer is de basis van het dieet van een paard en omvat gras, hooi, luzerne, bietenpulp en andere vezelrijke planten. Ruwvoer is belangrijk omdat het zorgt voor de benodigde vezels die de spijsvertering van het paard gezond houden.

Krachtvoer, zoals granen, muesli’s, en brokken, kan worden toegevoegd om extra energie en voedingsstoffen te bieden die niet in ruwvoer voorkomen. Het is echter belangrijk om niet te veel krachtvoer te geven en de hoeveelheid af te stemmen op de individuele behoeften van het paard.

Supplementen kunnen ook worden gebruikt om extra vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen aan het dieet toe te voegen. Deze kunnen worden gegeven als het paard niet voldoende voedingsstoffen uit het ruwvoer en krachtvoer haalt, of als het paard extra ondersteuning nodig heeft vanwege een gezondheidsprobleem. Over het algemeen kunnen paarden ook genieten van kleine hoeveelheden vers fruit en groenten, zoals appels, wortels en bieten. Het is echter belangrijk om deze in kleine hoeveelheden te geven en ze niet te laten dienen als vervanging voor het reguliere dieet van het paard.

Als je niet zeker weet welk voer geschikt is voor jouw paard, kun je het beste overleggen met een dierenarts of een voedingsspecialist voor paarden. Zij kunnen je helpen bij het bepalen van de juiste voeding en het opstellen van een voedingsplan dat past bij de individuele behoeften van jouw paard.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Tumblr
Print

Meest recente blogs

Paardensport ontdek je bij PaardVisie.nl
Paardrijles

Paardensport

Paardensport is een tak van sport waarbij mens en paard als team samenwerken om verschillende disciplines te voltooien. Of het nu gaat om springen, dressuur,

Lees verder »
Paardentherapie - Blog PaardVisie.nl
Overig

Paardentherapie

Paardentherapie, ook wel bekend als equine-assisted therapy, is een vorm van therapie waarbij paarden worden gebruikt om mensen te helpen hun fysieke, emotionele, cognitieve en

Lees verder »
Kant en klare paardenstallen - PaardVisie.nl
Overig

Kant en klare paardenstallen

Kant-en-klare paardenstallen zijn populair bij paardeneigenaren omdat ze snel en gemakkelijk te installeren zijn. In tegenstelling tot traditionele stallen die op maat worden gebouwd, worden

Lees verder »
Verzorg paard - PaardVisie blog verzorgpaard
Manege

Verzorg paard

Veel paardenliefhebbers zouden graag een eigen paard hebben. Helaas is het kopen en onderhouden van een paard erg kostbaar, daarom kan het verzorgen van een

Lees verder »
Paarden werk - Geld mee te verdienen - PaardVisie.nl
Overig

Paardenwerk

Paarden worden al duizenden jaren door mensen gebruikt voor verschillende doeleinden. Van transportmiddel tot sportbeoefening, deze mooie dieren hebben vele talenten en toepassingen. Als je

Lees verder »
Paardenhandelaar - PaardVisie Blog
Manege

Paardenhandelaar

Een paardenhandelaar houdt zich bezig met het kopen en verkopen van paarden. Sommige handelaren houden zich daarnaast ook bezig met de fokkerij of met de

Lees verder »
Paardennieuws als eerst bij PaardVisie.nl
Overig

Paardennieuws

Als paardenliefhebber wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws en de nieuwste ontwikkelingen in de paardenwereld. Of het nu gaat om

Lees verder »