Wat is hoefbevangenheid?
Hoefbevangenheid is een nare aandoening waar je paard of pony erg veel pijn van kan hebben. Het is een ontsteking in de hoef waarbij de hoeflamellen (die zorgen voor de verbinding tussen de hoefwand en het hoefbeen) ook gaan ontsteken. Het gevolg van deze ontsteking is dat de verbinding los raakt waardoor de hoefwand gaat kantelen. Hoefbevangenheid herken je aan een aparte houding van je paard: hij zal de hoeven (meestal voor) proberen te ontlasten door achterover te gaan hangen en de achterbenen zo ver mogelijk onder het lichaam te plaatsen. Een hoefbevangen paard zal zo min mogelijk willen bewegen.
Hoe krijgt een paard hoefbevangenheid?
Er zijn verschillende oorzaken te noemen voor hoefbevangenheid. Een van de oorzaken is overgewicht. Paarden met overgewicht hebben (net als mensen) een grotere kans op problemen met hun suikermetabolisme wat weer kan leiden tot hoefbevangenheid. Probeer overgewicht bij je paard dus te voorkomen. Een andere belangrijke oorzaak van hoefbevangenheid is een overvloed aan gifstoffen door het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.
Hoefbevangenheid Shetlander
Sommige rassen zijn gevoeliger voor hoefbevangenheid dan andere rassen. Vooral sobere ponyrassen zoals Shetlanders, IJslanders, Haflingers en Fjorden lijken hier gevoelig voor de zijn. Dit heeft te maken met de werking van hun stofwisselingssysteem. Bij deze rassen is het van belang dat je een goed voedingspatroon en weidemanagement aanhoudt.
Beginnende hoefbevangenheid
Bij een lichte, beginnende hoefbevangenheid is er nog weinig te zien aan je paard. Hij zal iets gevoelig lopen en liever op een zachte ondergrond dan op een harde ondergrond lopen. Bij een matige hoefbevangenheid zie je je paard stijf of kreupel lopen, maar soms is dit maar aan 1 voet te zien. Bij een ernstige hoefbevangenheid zie je de typische houding bij je paard waarin hij de achterbenen ver onder het lichaam plaatst om daarmee het gewicht te dragen en zijn voorvoeten ver naar voren plaatst om die zoveel mogelijk te kunnen ontlasten.
Acute hoefbevangenheid
Bij een acute hoefbevangenheid zie je de symptomen snel en hevig verschijnen. Het paard is dan erg kreupel en heeft duidelijk veel pijn. Bij een acute hoefbevangenheid is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts in te schakelen. Bij een snelle en correcte behandeling heeft het paard de grootste kans op volledige genezing. Als de acute hoefbevangenheid omslaat in chronische hoefbevangenheid wordt de kans op genezing vele malen kleiner. Het hoefbeen komt dan al los van de hoefwand met alle gevolgen van dien.
Is hoefbevangenheid te genezen?
Hoefbevangenheid is in de acute gevallen te genezen maar dit is een langdurig proces. Een chronische hoefbevangenheid is in veel gevallen helaas niet meer te genezen en kan er uiteindelijk toe leiden dat het paard ingeslapen moet worden. Hoefbevangenheid kan dus dodelijk zijn. De behandeling van hoefbevangenheid bestaat allereerst uit het bepalen van het stadium van de bevangenheid. Vervolgens worden er medicijnen voorgeschreven en wordt er een streng dieet opgesteld. Omdat suikers (uit bijvoorbeeld gras) schadelijk kunnen zijn mag een hoefbevangen paard niet meer op de wei staan. Een natte paddock is de beste plek om te staan, omdat het natte zand de pijnlijke hoeven koelt en omdat er geen gras voor het paard is. Ook de hoefsmid heeft een belangrijke taak bij de behandeling van een paard met hoefbevangenheid. Door het paard op de juiste manier te bekappen en eventueel op speciaal beslag te zetten kan de pijn bij het paard verminderd worden.