Paard Visie logo

Alles over paarden en paardrijden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

De 10 leukste paardenboeken

Inhoudsopgave

De 10 leukste paardenboeken

Lezen over paarden is natuurlijk altijd leuk! Je kunt een paardenboek uitzoeken om meer bij te leren, bijvoorbeeld over de gezondheid van je paard of over het gedrag van je paard, of je leest een spannend boek met een paard in de hoofdrol! Wij geven je graag een aantal tips voor de leukste paardenboeken!

Biomechanica van het paard – Lisanne Thomas

Trainer en instructeur Lisanne Thomas vat de bewegingsleer in dit boek samen in begrijpelijke taal. Door middel van duidelijke beelden en heldere uitleg leert de lezer een functioneel bewegingsbeeld herkennen. Het boek is bedoeld om elke paardenliefhebber handvaten te geven om van zijn paard een happy athlete te maken. Je leert gezond lichaamsgebruik herkennen en je leert te begrijpen waarom bepaalde houdingen en bewegingen een positief of juist negatief effect op je paard hebben. Een goed bewegend paard zit lekkerder in zijn vel en voelt zich, zowel fysiek als mentaal, beter.

De paardenfluisteraar – Nicholas Evans

Dit boek werd in 1998 verfilmd en werd wereldberoemd. Het gaat over het dertienjarige meisje Grace die een zwaar ongeval met haar paard Pilgrim krijgt. Pilgrim raakt getraumatiseerd en is onhandelbaar geworden, wat Grace en haar moeder doet besluiten om het paard te laten trainen door Tom, die de gave heeft om met paarden te communiceren. Het meeslepende en adembenemende boek vertelt over een bijzondere, emotionele reis die onze verbondenheid met de natuur blootlegt.

Handboek vrijheidsdressuur – Jesse Drent en Eva Roemaat

Jesse en Eva bespreken in dit boek allerlei oefeningen met duidelijke aanwijzingen en foto’s. Een onmisbaar naslagwerk voor iedereen die met vrijheidsdressuur aan de slag wil gaan! In vrijheid werken met je paard is het mooiste wat er is, en met dit boek krijg je alle handvatten om jouw paard ook oefeningen uit de vrijheidsdressuur te leren. 

Brain training for riders – Andrea Monsarrat Waldo

Een grappig geschreven boek waarin Andrea, psychotherapeut, instructeur en amazone, schrijft over angst en stress bij ruiters. Hoe werken jouw hersenen als je stress of angst ervaart tijdens het rijden? De auteur legt verschillende technieken uit om tijdens het rijden van een wedstrijd of een training om te gaan met angst, spanning en stress. Door je gedachten aan te spreken en om te zetten kun jij elke keer weer de rit van je leven rijden! Dit boek is Engelstalig en tot op heden nog niet in het Nederlands verkrijgbaar.

De eenvoud van de dressuur – Johann Hinnemann en Coby van Baalen

In dit boek leggen Olympisch amazone Coby van Baalen en haar trainer Johann Hinnemann de eenvoud van de dressuur uit aan de hand van zes centrale begrippen uit het Scala van de Africhting (Skala der Ausbildung). Daarnaast bevat dit boek veel achtergrondinformatie en fokkerijgegevens over medaillewinnaars in de dressuur, van ponykampioenen tot Olympische cracks, van merries tot gerenommeerde dekhengsten.

De jongen, de mol, de vos en het paard – Charlie Mackesy en Arthur Japin

Een prachtig verhaal over vriendschap, liefde en jezelf zijn. Het is een moderne fabel voor jong en oud. De 100 illustraties en de poetische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden.

Kalmerende signalen van paarden – Rachael Draaisma

Een praktisch boek wat helpt om lichamelijke signalen die paarden geven ten opzichte van hun omgeving te interpreteren en betekenis te geven. Deze signalen zijn vanzelfsprekend als paarden onderling met elkaar omgaan en communiceren, maar zijn soms zo subtiel dan mensen ze niet altijd opmerken. In dit boek vind je gedetailleerde beschrijvingen van communicatieve signalen van paarden, met een groot aantal ondersteunende foto’s. Nadat je dit boek hebt gelezen ben je beter in staat kalmerende signalen, overspronggedragingen en stress-signalen te herkennen. Je kunt beter inschatten welke stimuli je paard wel of niet aankan en stelt je daardoor in staat je paard te kalmeren voordat zijn spanning stijgt tot een oncontroleerbaar niveau.

Paardenpraat Springen – Britt Dekker en Esra de Ruiter

Paardrijden is heel veelzijdig en kent verschillende disciplines zoals springen, dressuur, eventing en endurance. In dit boek speciaal voor kinderen vertellen Britt en Esra van Paardenpraat TV over springen. Ze vertellen over de verschillende niveaus, de uitrusting van je paard, het wedstrijdterrein en specifieke oefeningen. Maar ook wat er van je verwacht wordt en waar je punten mee kunt verdienen. Deze serie bestaat uit meerdere delen en in elk deel komt er een bekende ruiter aan het woord die zich heeft gespecialiseerd in de betreffende discipline.

Paarden-taal – Sharon Wilsie

In dit boek wordt de subtiele lichaamstaal van het paard ontleedt. Het biedt visuele herkenningspunten die we werkelijk kunnen begrijpen. Dit boek leert ons met eenvoudige middelen als ademen, staan en wijzen de paardencommunicatie na te doen. Elke beweging van het paard, zoals een trilling van de huid, het opensperren van een neusgat, het knipperen met een ooglid of een zwaai van de staart, heeft betekenis. Dit boek stelt je in staat om elk signaal te begrijpen om beter met je paard te kunnen communiceren.

Metaal fit: perfecte rit – Inga Wolframm

Dit boek wijst de weg naar het ontwikkelen van de juiste instelling, motivatie en mentale vaardigheden zodat iedere ruiter, van recreant tot wedstrijdsporter, het beste uit zichzelf kan halen. Paarden zijn hoog gevoelige vluchtdieren, die primair reageren en geen vragen stellen. De ruiter moet dus iedere keer volledig toegewijd, bewust en met de best mogelijke controle over zijn lichaam en emoties in het zadel zitten. Alleen dan kunnen ruiter en paard op een optimale manier met elkaar communiceren. De combinatie van sport, sportpsychologie en praktijkvoorbeelden helpt mentale valkuilen te leren herkennen en begrijpen. In dit boek vind je praktische adviezen over hoe je de belangrijkste mentale vaardigheden en instelling ontwikkelt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Tumblr
Print

Meest recente blogs

Paardensport ontdek je bij PaardVisie.nl
Paardrijles

Paardensport

Paardensport is een tak van sport waarbij mens en paard als team samenwerken om verschillende disciplines te voltooien. Of het nu gaat om springen, dressuur,

Lees verder »
Paardentherapie - Blog PaardVisie.nl
Overig

Paardentherapie

Paardentherapie, ook wel bekend als equine-assisted therapy, is een vorm van therapie waarbij paarden worden gebruikt om mensen te helpen hun fysieke, emotionele, cognitieve en

Lees verder »
Kant en klare paardenstallen - PaardVisie.nl
Overig

Kant en klare paardenstallen

Kant-en-klare paardenstallen zijn populair bij paardeneigenaren omdat ze snel en gemakkelijk te installeren zijn. In tegenstelling tot traditionele stallen die op maat worden gebouwd, worden

Lees verder »
Verzorg paard - PaardVisie blog verzorgpaard
Manege

Verzorg paard

Veel paardenliefhebbers zouden graag een eigen paard hebben. Helaas is het kopen en onderhouden van een paard erg kostbaar, daarom kan het verzorgen van een

Lees verder »
Paarden werk - Geld mee te verdienen - PaardVisie.nl
Overig

Paardenwerk

Paarden worden al duizenden jaren door mensen gebruikt voor verschillende doeleinden. Van transportmiddel tot sportbeoefening, deze mooie dieren hebben vele talenten en toepassingen. Als je

Lees verder »
Paardenhandelaar - PaardVisie Blog
Manege

Paardenhandelaar

Een paardenhandelaar houdt zich bezig met het kopen en verkopen van paarden. Sommige handelaren houden zich daarnaast ook bezig met de fokkerij of met de

Lees verder »
Paardennieuws als eerst bij PaardVisie.nl
Overig

Paardennieuws

Als paardenliefhebber wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws en de nieuwste ontwikkelingen in de paardenwereld. Of het nu gaat om

Lees verder »