Paard Visie logo

Alles over paarden en paardrijden

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Cushing paard

Inhoudsopgave

Af en toe hoor je over oudere paarden die te maken hebben met de ziekte van Cushing, ook wel PPID genoemd. Maar wat is cushing paard? En wat kun je ertegen doen? In deze blog leggen we je graag alles uit over cushing en vertellen we met welke zaken je rekening moet houden als jouw paard te maken heeft met cushing.

Wat te doen tegen Cushing paard

De ziekte van Cushing ontstaat door een verkeerde werking van de hypofyse en komt voornamelijk voor bij oudere paarden. In de diergeneeskunde wordt er over PPID gesproken, wat staat voor pituitary pars intermedia dysfunction. Dit betekent dat de hypofyse hyperactief is, of overmatig functioneert, wat allerlei vervelende symptomen met zich meebrengt. De ziekte van Cushing is helaas niet te genezen, dus behandeling zal vooral gericht zijn op het verminderen van de symptomen. Cushing paard medicatie richt zich vooral op het remmen van de afgifte van hormonen uit de hypofyse, waardoor de nare symptomen zullen afnemen. De medicatie moet wel levenslang worden toegediend omdat de ziekte, zoals eerder gezegd, niet genezen kan worden.

Wat zijn de symptomen van Cushing?

Het bekendste en meeste herkenbare symptoom van cushing paard is de overmatige haargroei. Paarden met PPID ontwikkelen vaak een lange, krullerige vacht met een soms afwijkende kleur. In veel gevallen kun je een cushing paard scheren om hem van die lastige vacht af te helpen. Helaas is ook hoefbevangenheid een zeer vervelende en pijnlijke complicatie die regelmatig optreedt bij paarden met de ziekte van Cushing. Andere, in mindere mate voorkomende, verschijnselen zijn vetbulten in de holte boven het oog, een toegenomen eetlust, een bolle hangbuik, een verminderde weerstand, moeilijk genezende wondjes, overmatig zweten, verminderde vruchtbaarheid, veel drinken en plassen en in zeldzame gevallen ook blindheid. Cushing is dus een hele vervelende aandoening wat tot op heden helaas nog niet genezen kan worden.

Wat mag een paard met Cushing eten?

Omdat hoefbevangenheid een veelvoorkomend symptoom is bij paarden met Cushing is het verstandig om het voerrantsoen van je paard aan te passen. Door voeding met de juiste voedingswaardenbalans aan te bieden kun je het risico op hoefbevangenheid verlagen. Wat mag een paard met Cushing dan eten? Het is bij deze paarden aan te raden om te kiezen voor voeding met een laag zetmeelgehalte en een laag suikergehalte. Vooral granen zoals mais en tarwe, en suiker uit bijvoorbeeld bieten en wortelen moet je proberen te vermijden. Je kunt kiezen voor grof en langstengelig hooi en bij voorkeur laat je het ruwvoer testen op het suiker- en zetmeelgehalte. Ook voorjaarsgras, waarin het fructaangehalte hoog is, kun je het beste vermijden als je een paard met PPID hebt. 

Hoe oud wordt een paard met PPID?

Een paard met PPID kan gewoon een hoge leeftijd behalen. Als het paard goed behandeld wordt en er vooral wordt ingezet op het voorkomen van hoefbevangenheid is de cushing paard levensverwachting gemiddeld net zo hoog als bij andere paarden. Wel is er meer zorg nodig voor een paard met cushing dan voor paarden die geen PPID hebben. Het meeste levensbedreigende aan de ziekte is hoefbevangenheid, dus door het geven van de juiste medicijnen en het aanpassen van het rantsoen probeer je dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Tumblr
Print

Meest recente blogs