Paard Visie logo

Alles over paarden en paardrijden

Search
Close this search box.

Zomereczeem paard

Inhoudsopgave

Zomereczeem bij paarden is een veel voorkomend probleem in de zomermaanden. Het is een aandoening die veroorzaakt wordt door een overgevoeligheid voor bepaalde insectenbeten, zoals die van de Culicoides-mug. Deze muggen zijn vooral actief in de avond en nacht en veroorzaken bij sommige paarden heftige reacties. In deze blog zullen we ingaan op de oorzaken, symptomen en behandeling van zomereczeem bij paarden.

Hoe krijgt een paard zomereczeem?

Zomereczeem is een aandoening die wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie op de speeksel van de Culicoides-mug. Deze mug is vooral actief in de avond en nacht, en kan bij sommige paarden heftige reacties veroorzaken. De reactie kan variëren van lichte irritatie tot hevige jeuk en huiduitslag.

Paarden die gevoelig zijn voor zomereczeem hebben vaak een genetische aanleg hiervoor. Het is dus niet zo dat elk paard hier last van krijgt. Het komt vooral voor bij paarden met een donkere of dikkere vacht, zoals Friezen en Shetlanders. Ook paarden die in gebieden met veel stilstaand water leven hebben meer kans op zomereczeem.

Is zomereczeem erg?

Zomereczeem kan erg vervelend zijn voor een paard. De jeuk kan zo hevig zijn dat het paard zichzelf open krabt, met als gevolg dat de huid beschadigd raakt en er wondjes ontstaan. Dit kan weer leiden tot infecties en ontstekingen. In ernstige gevallen kan het paard zelfs last krijgen van koorts en verminderde eetlust.

Hoewel zomereczeem erg vervelend is voor het paard, is het geen levensbedreigende aandoening. Het is wel belangrijk om het probleem serieus te nemen en zo snel mogelijk te behandelen.

Is zomereczeem bij paarden besmettelijk?

Nee, zomereczeem is niet besmettelijk voor andere paarden of mensen. Het is een aandoening die veroorzaakt wordt door een overgevoeligheidsreactie op de beten van de Culicoides-mug. Het is wel mogelijk dat meerdere paarden op dezelfde stal last hebben van zomereczeem, omdat ze allemaal blootgesteld worden aan dezelfde insecten.

Wat veroorzaakt zomereczeem?

Zomereczeem wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie op de speeksel van de Culicoides-mug. Deze mug is vooral actief in de avond en nacht, en komt vooral voor in gebieden met veel stilstaand water, zoals moerassen en plassen.

Paarden die gevoelig zijn voor zomereczeem hebben vaak een genetische aanleg hiervoor. Daarnaast kan een verminderde weerstand en/of een verstoorde hormoonbalans bijdragen aan het ontstaan van zomereczeem.


Behandeling van zomereczeem

De behandeling van zomereczeem bij paarden bestaat uit verschillende stappen. Ten eerste is het belangrijk om te voorkomen dat het paard gebeten wordt door de Culicoides-mug. Dit kan bijvoorbeeld door het paard binnen te houden tijdens de avond en nacht, of door het gebruik van vliegendekens en vliegenmaskers.

Daarnaast kan de jeuk verlicht worden door het gebruik van medicijnen, zoals corticosteroïden. Deze medicijnen verminderen de ontstekingsreactie en daarmee ook de jeuk. Het is echter wel belangrijk om deze medicijnen niet te langdurig te gebruiken, omdat ze bijwerkingen kunnen hebben.

Ook kan het gebruik van natuurlijke middelen helpen, zoals Tea Tree olie of Aloë Vera. Deze middelen hebben een kalmerend effect op de huid en verminderen de jeuk.

Naast het behandelen van de symptomen is het ook belangrijk om de huid van het paard goed te verzorgen. Het regelmatig wassen en borstelen van de vacht kan helpen om de huid schoon en gezond te houden. Ook het gebruik van verzorgende crèmes en zalven kan bijdragen aan een gezonde huid.

Tot slot is het belangrijk om het immuunsysteem van het paard te versterken. Dit kan bijvoorbeeld door het geven van supplementen, zoals vitamine E en selenium. Ook een gezond dieet en voldoende beweging dragen bij aan een sterk immuunsysteem.

Conclusie

Zomereczeem bij paarden is een vervelende aandoening die veroorzaakt wordt door een overgevoeligheidsreactie op de beten van de Culicoides-mug. Het is vooral een probleem in de zomermaanden, wanneer deze muggen actief zijn. Hoewel zomereczeem geen levensbedreigende aandoening is, kan het wel erg vervelend zijn voor het paard. De jeuk kan zo hevig zijn dat het paard zichzelf open krabt, met als gevolg dat de huid beschadigd raakt en er wondjes ontstaan. Behandeling van zomereczeem bestaat uit verschillende stappen, zoals het voorkomen van beten, het verminderen van de jeuk en het verzorgen van de huid. Daarnaast is het belangrijk om het immuunsysteem van het paard te versterken. Met de juiste behandeling en preventieve maatregelen kan zomereczeem goed onder controle gehouden worden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Tumblr
Print

Meest recente blogs

Paardensport ontdek je bij PaardVisie.nl
Paardrijles

Paardensport

Paardensport is een tak van sport waarbij mens en paard als team samenwerken om verschillende disciplines te voltooien. Of het nu gaat om springen, dressuur,

Lees verder »
Paardentherapie - Blog PaardVisie.nl
Overig

Paardentherapie

Paardentherapie, ook wel bekend als equine-assisted therapy, is een vorm van therapie waarbij paarden worden gebruikt om mensen te helpen hun fysieke, emotionele, cognitieve en

Lees verder »
Kant en klare paardenstallen - PaardVisie.nl
Overig

Kant en klare paardenstallen

Kant-en-klare paardenstallen zijn populair bij paardeneigenaren omdat ze snel en gemakkelijk te installeren zijn. In tegenstelling tot traditionele stallen die op maat worden gebouwd, worden

Lees verder »
Verzorg paard - PaardVisie blog verzorgpaard
Manege

Verzorg paard

Veel paardenliefhebbers zouden graag een eigen paard hebben. Helaas is het kopen en onderhouden van een paard erg kostbaar, daarom kan het verzorgen van een

Lees verder »
Paarden werk - Geld mee te verdienen - PaardVisie.nl
Overig

Paardenwerk

Paarden worden al duizenden jaren door mensen gebruikt voor verschillende doeleinden. Van transportmiddel tot sportbeoefening, deze mooie dieren hebben vele talenten en toepassingen. Als je

Lees verder »
Paardenhandelaar - PaardVisie Blog
Manege

Paardenhandelaar

Een paardenhandelaar houdt zich bezig met het kopen en verkopen van paarden. Sommige handelaren houden zich daarnaast ook bezig met de fokkerij of met de

Lees verder »
Paardennieuws als eerst bij PaardVisie.nl
Overig

Paardennieuws

Als paardenliefhebber wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws en de nieuwste ontwikkelingen in de paardenwereld. Of het nu gaat om

Lees verder »