Paard Visie logo

Alles over paarden en paardrijden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wormenkuur paard

Inhoudsopgave

Het regelmatig toedienen van een wormenkuur bij paarden is een essentieel onderdeel van de gezondheidszorg voor paarden. Het is belangrijk om te weten welke wormenkuur voor paarden geschikt is, hoe vaak je een paard moet ontwormen, wat de kosten zijn en hoe je de wormenkuur moet toedienen bij een paard.

Welke wormenkuur voor paard?

Er zijn verschillende soorten wormen die bij paarden voorkomen. De meest voorkomende zijn spoelwormen, lintwormen, aarswormen en horzellarven. Voor elke soort worm zijn er verschillende wormenkuren beschikbaar. Het is daarom belangrijk om te weten welke wormenkuur voor jouw paard geschikt is.

De meest voorkomende wormenkuur voor paarden is ivermectine. Dit middel werkt tegen spoelwormen, aarswormen en horzellarven. Er zijn ook combinatieproducten beschikbaar die meerdere soorten wormen tegelijkertijd aanpakken, zoals praziquantel/ivermectine. Voor de behandeling van lintwormen wordt meestal praziquantel gebruikt.

Het is belangrijk om alleen wormenkuren te gebruiken die door dierenartsen zijn voorgeschreven. Zij kunnen jou adviseren welke wormenkuur geschikt is voor jouw paard.

Hoe vaak per jaar moet je een paard ontwormen?

De frequentie van ontworming hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd van het paard, de weidegang en het aantal paarden op de weide. Over het algemeen wordt geadviseerd om een volwassen paard 4 keer per jaar te ontwormen. Bij jongere paarden wordt geadviseerd om dit vaker te doen, omdat zij vatbaarder zijn voor worminfecties.

Het is belangrijk om regelmatig mestonderzoek te laten uitvoeren om te bepalen of ontworming nodig is. Een mestonderzoek kan laten zien welke wormen aanwezig zijn in de mest en in welke mate. Op basis hiervan kan de dierenarts adviseren wanneer ontworming nodig is.

Wat kost een wormenkuur voor paarden?

De kosten voor een wormenkuur voor paarden variëren afhankelijk van het type wormenkuur en de grootte van het paard. Gemiddeld kost een wormenkuur tussen de 10 en 20 euro per behandeling. Als er meerdere paarden op de weide staan, kan het voordeliger zijn om een combinatieproduct te gebruiken dat meerdere soorten wormen tegelijkertijd aanpakt.

Het is belangrijk om de kosten voor de wormenkuren niet te besparen, omdat goedkope middelen mogelijk niet effectief zijn. Het is beter om te investeren in een effectieve wormenkuur om de gezondheid van jouw paard te waarborgen.

Hoe moet je de wormenkuur geven bij een paard?

Het toedienen van een wormenkuur bij een paard kan lastig zijn, omdat paarden vaak niet van de smaak houden. De meeste wormenkuren zijn verkrijgbaar als pasta of als tablet. Het is belangrijk om de aanwijzingen op de verpakking nauwkeurig op te volgen bij het toedienen van de wormenkuur.

Bij het toedienen van de wormenkuur als pasta, moet je de pasta in de mondhoek van het paard spuiten en ervoor zorgen dat het paard het doorslikt. Het kan helpen om het hoofd van het paard omhoog te houden en het paard na de toediening een beetje te laten bewegen, zodat de pasta zich verspreidt en het paard niet kan spugen.

Als de wormenkuur in de vorm van een tablet is, kun je de tablet verstoppen in een stukje appel of wortel om het paard te verleiden het op te eten. Je kunt ook een pillenschieter gebruiken om de tablet in de mond van het paard te plaatsen.

Het is belangrijk om na het toedienen van de wormenkuur de handen te wassen en ervoor te zorgen dat het paard een paar uur niet eet of drinkt, om de wormenkuur voldoende tijd te geven om in te werken.

Wormenkuur paard kopen

Het regelmatig ontwormen van paarden is een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg. Het is belangrijk om te weten welke wormenkuur geschikt is voor jouw paard, hoe vaak je een paard moet ontwormen, wat de kosten zijn en hoe je de wormenkuur moet toedienen bij een paard. Het is ook belangrijk om regelmatig mestonderzoek te laten uitvoeren om te bepalen of ontworming nodig is. Door regelmatige ontworming en goed beheer van de weidegang, kun je de gezondheid van jouw paard beschermen en zorgen voor een lange en gezonde levensduur.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Tumblr
Print

Meest recente blogs

Paardensport ontdek je bij PaardVisie.nl
Paardrijles

Paardensport

Paardensport is een tak van sport waarbij mens en paard als team samenwerken om verschillende disciplines te voltooien. Of het nu gaat om springen, dressuur,

Lees verder »
Paardentherapie - Blog PaardVisie.nl
Overig

Paardentherapie

Paardentherapie, ook wel bekend als equine-assisted therapy, is een vorm van therapie waarbij paarden worden gebruikt om mensen te helpen hun fysieke, emotionele, cognitieve en

Lees verder »
Kant en klare paardenstallen - PaardVisie.nl
Overig

Kant en klare paardenstallen

Kant-en-klare paardenstallen zijn populair bij paardeneigenaren omdat ze snel en gemakkelijk te installeren zijn. In tegenstelling tot traditionele stallen die op maat worden gebouwd, worden

Lees verder »
Verzorg paard - PaardVisie blog verzorgpaard
Manege

Verzorg paard

Veel paardenliefhebbers zouden graag een eigen paard hebben. Helaas is het kopen en onderhouden van een paard erg kostbaar, daarom kan het verzorgen van een

Lees verder »
Paarden werk - Geld mee te verdienen - PaardVisie.nl
Overig

Paardenwerk

Paarden worden al duizenden jaren door mensen gebruikt voor verschillende doeleinden. Van transportmiddel tot sportbeoefening, deze mooie dieren hebben vele talenten en toepassingen. Als je

Lees verder »
Paardenhandelaar - PaardVisie Blog
Manege

Paardenhandelaar

Een paardenhandelaar houdt zich bezig met het kopen en verkopen van paarden. Sommige handelaren houden zich daarnaast ook bezig met de fokkerij of met de

Lees verder »
Paardennieuws als eerst bij PaardVisie.nl
Overig

Paardennieuws

Als paardenliefhebber wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws en de nieuwste ontwikkelingen in de paardenwereld. Of het nu gaat om

Lees verder »