Welke paardenrassen komen er uit Nederland?
Als paardenliefhebber ken je natuurlijk de Fries. Het prachtige, imponerende zwarte paard. Een Nederlands ras, die bekend staat om zijn diepzwarte kleur, benen met behang en lange manen. Tel daarbij de krachtige bewegingen op en je hebt een paardenras wat een grote schare fans heeft over de hele wereld. Maar de Fries is niet het enige Nederlandse paardenras. Welke paardenrassen komen er nog meer uit Nederland?
Nederlands trekpaard
Het Nederlands trekpaard lijkt veel op het Belgische trekpaard waar het ras oorspronkelijk uit ontstond. Toch is het echt een apart ras te noemen wat ook bekend staat als Zeeuws trekpaard. Het Nederlands trekpaard is een koudbloed werkpaard wat gebruikt werd in de landbouw en als sleperspaard. Tegenwoordig zijn er steeds minder trekpaarden in Nederland omdat de werkzaamheden zijn overgenomen door machines zoals tractoren. Tegenwoordig wordt het Nederlands trekpaard nog wel gebruikt voor het mennen en voor traditionele gelegenheden in voornamelijk Zeeland. Het Nederland trekpaard heeft een gemiddelde schofthoogte van 1.60 meter, wat voor een trekpaard niet heel erg hoog is. Wel zijn het zware gespierde paarden die gemiddeld 750 tot 1000 kilogram wegen. Een echte krachtpatser dus!
Groninger paard
De Groninger is een sterk paard wat oorspronkelijk gebruikt werd voor het werken in de landbouw. Omdat het paard veel rijtypischer is dan het Nederlandse trekpaard is de Groninger ook zeer geschikt voor werk in de paardensport, zoals de mensport en de dressuur. Een Groninger is een relatief zwaar paard met een krachtige bouw, en heeft een rustig en betrouwbaar karakter. In 1982 werd de stamboekvereniging voor het Groninger Paard opgericht. Andere Nederlandse verenigingen gingen samen in het KWPN en liefhebbers van het Groninger waren bang dat hun ras zijn identiteit zou verliezen. In 1995 is het stamboek ook door de Europese Unie erkent en sindsdien zijn fokkers en liefhebbers van de Groninger nog altijd bezig met het fokken en houden van het vriendelijke ras.
Gelders paard
Het Gelderse paard staat over het algemeen bekend om zijn betrouwbare en werkwillige karakter. Ook denk je bij het Gelderse paard aan relatief veel knieactie en de overwegende voskleur met een bles en veel wit aan de benen. Oorspronkelijk werd het Gelderse paard gefokt als werkpaard maar nadat werkpaarden steeds meer vervangen werden door tractoren en andere gemotoriseerde werktuigen gingen steeds meer liefhebbers mennen of rijden met het ras. Steeds meer blinkt het Gelderse paard uit in zijn goede tuigpaardeigenschappen waarmee het ras steeds meer fans over de hele wereld heeft gekregen. Tegenwoordig heeft het ras een eigen fokrichting binnen het KWPN en maakt het daar dus onderdeel van uit.
KWPN
Het KWPN is geen ras maar een stamboek. Toch noemen we het KWPN in dit artikel omdat het een wereldberoemd stamboek is met paarden die uitzonderlijk goed presteren in alle takken van sport. KWPN is een afkorting van Koninklijk Warmbloed Paard Nederland en staat voor warmbloedpaarden die gefokt worden op te presteren in de hedendaagse topsport. Een KWPN’er heeft geen typische uiterlijke kenmerken omdat het een open stamboek is met bloedlijnen met veel verschillende oorsprong. De KWPN’er bestaat van oorsprong uit het Gelderse en het Groninger paard. Later werd dat veredeld met Engels volbloed en ingekruist met geschikte Duitse en Franse rijpaardtypes. De selectie voor hengsten is streng, waarbij steeds wordt geprobeerd om het ras te verbeteren naar de hoogste eisen van de topsport. Inmenging van bloed uit andere stamboeken is geen probleem, mits het maar het beoogde doel van het stamboek voor ogen houdt. Binnen het KWPN zijn er vier richtingen: dressuur, springen, tuigpaarden en Gelders paard. Voor elk van deze richtingen bestaan er eigen eisen en wensen en daarom ook eigen selectieprocedures.