Paard Visie logo

Alles over paarden en paardrijden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoefkatrolontsteking

Inhoudsopgave

Hoefkatrolontsteking is een pijnlijke aandoening die kan voorkomen bij paarden van alle leeftijden en rassen. Het wordt ook wel podotrochleose of naviculair syndroom genoemd en wordt veroorzaakt door een ontsteking in het bot en de zachte weefsels in de hoefkatrol. Deze ontsteking kan leiden tot ernstige kreupelheid bij het paard en kan een groot effect hebben op de prestaties en het welzijn van het dier.

In dit artikel zullen we kijken naar de oorzaken van hoefkatrolontsteking, wat je kunt doen als je paard deze aandoening heeft, en of hoefkatrolontsteking kan genezen. Daarnaast zullen we bespreken hoe een paard loopt met hoefkatrol.

Wat is de oorzaak van Hoefkatrolontsteking?

Hoefkatrolontsteking kan verschillende oorzaken hebben. Het kan worden veroorzaakt door overmatige stress op de hoef, zoals bij paarden die intensief worden getraind of die op een harde ondergrond worden gehouden. Andere mogelijke oorzaken zijn slechte hoefverzorging, genetische aanleg, overgewicht en een slechte lichaamshouding.

Het is ook bekend dat hoefkatrolontsteking vaker voorkomt bij bepaalde rassen, zoals Arabieren, Quarter Horses en warmbloeden. Dit kan te maken hebben met de manier waarop deze rassen zijn gefokt en hun lichaamsbouw.

Wat te doen bij Hoefkatrol?

Als je denkt dat je paard hoefkatrolontsteking heeft, is het belangrijk om een ​​dierenarts te raadplegen. De dierenarts zal het paard grondig onderzoeken en mogelijk röntgenfoto’s maken om de diagnose te bevestigen.

Behandelingsopties kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de specifieke symptomen van het paard. Een aantal veelvoorkomende behandelingen voor hoefkatrolontsteking zijn:

Ontstekingsremmers: Medicatie zoals fenylbutazon of corticosteroïden kunnen worden voorgeschreven om de ontsteking in de hoefkatrol te verminderen.

Correcte hoefverzorging: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hoeven van het paard regelmatig en correct worden bekapt en dat het hoefbeen in de juiste stand staat. Dit kan helpen om stress op de hoefkatrol te verminderen.

Aanpassingen aan de training: Het kan nodig zijn om de trainingsroutine van het paard aan te passen om stress op de hoefkatrol te verminderen. Dit kan inhouden dat je minder intensief mag trainen, het paard meer rust geeft tussen trainingen, of het paard op een zachtere of andere ondergrond traint.

Chirurgie: In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de ontsteking te verminderen. Dit kan omvatten het verwijderen van beschadigd weefsel, het afsnijden van de zenuwen die naar de hoef gaan, of het injecteren van medicatie direct in de hoefkatrol.

Kan Hoefkatrolontsteking genezen?

Hoefkatrolontsteking kan genezen, maar dit hangt af van de ernst van de aandoening en de tijdige diagnose en behandeling. Als de aandoening vroeg wordt ontdekt en behandeld, heeft het paard een grotere kans op herstel. Het kan echter ook voorkomen dat de aandoening niet volledig geneest en dat het paard altijd enige mate van kreupelheid zal behouden.

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat hoefkatrolontsteking een chronische aandoening kan zijn. Het kan in sommige gevallen terugkeren, zelfs na behandeling. Het is belangrijk om de hoeven van het paard goed te blijven verzorgen en regelmatig te laten controleren door een dierenarts om terugkerende problemen te voorkomen.

Hoe loopt een paard met Hoefkatrol?

Een paard met hoefkatrolontsteking zal over het algemeen kreupel zijn en ongemak vertonen tijdens het lopen. Dit kan variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Het paard kan ook moeite hebben om de hoef goed af te wikkelen en kan een onregelmatige gang hebben. Vaak krijgt een paard hoefkatrolontsteking aan twee benen tegelijk, waardoor het lastig is om de kreupelheid goed te herkennen en te plaatsen.

In sommige gevallen kan het paard ook symptomen vertonen zoals gevoeligheid in de hoeven, warmte in de hoef, en verminderde prestaties. Als je vermoedt dat je paard hoefkatrolontsteking heeft, is het belangrijk om een ​​dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Tumblr
Print

Meest recente blogs

Paardensport ontdek je bij PaardVisie.nl
Paardrijles

Paardensport

Paardensport is een tak van sport waarbij mens en paard als team samenwerken om verschillende disciplines te voltooien. Of het nu gaat om springen, dressuur,

Lees verder »
Paardentherapie - Blog PaardVisie.nl
Overig

Paardentherapie

Paardentherapie, ook wel bekend als equine-assisted therapy, is een vorm van therapie waarbij paarden worden gebruikt om mensen te helpen hun fysieke, emotionele, cognitieve en

Lees verder »
Kant en klare paardenstallen - PaardVisie.nl
Overig

Kant en klare paardenstallen

Kant-en-klare paardenstallen zijn populair bij paardeneigenaren omdat ze snel en gemakkelijk te installeren zijn. In tegenstelling tot traditionele stallen die op maat worden gebouwd, worden

Lees verder »
Verzorg paard - PaardVisie blog verzorgpaard
Manege

Verzorg paard

Veel paardenliefhebbers zouden graag een eigen paard hebben. Helaas is het kopen en onderhouden van een paard erg kostbaar, daarom kan het verzorgen van een

Lees verder »
Paarden werk - Geld mee te verdienen - PaardVisie.nl
Overig

Paardenwerk

Paarden worden al duizenden jaren door mensen gebruikt voor verschillende doeleinden. Van transportmiddel tot sportbeoefening, deze mooie dieren hebben vele talenten en toepassingen. Als je

Lees verder »
Paardenhandelaar - PaardVisie Blog
Manege

Paardenhandelaar

Een paardenhandelaar houdt zich bezig met het kopen en verkopen van paarden. Sommige handelaren houden zich daarnaast ook bezig met de fokkerij of met de

Lees verder »
Paardennieuws als eerst bij PaardVisie.nl
Overig

Paardennieuws

Als paardenliefhebber wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws en de nieuwste ontwikkelingen in de paardenwereld. Of het nu gaat om

Lees verder »