Paard Visie logo

Alles over paarden en paardrijden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rotstraal bij paarden

Inhoudsopgave

Rotstraal is een veelvoorkomende hoefaandoening bij paarden. Het kan erg pijnlijk zijn voor het paard en als het niet op tijd behandeld wordt, kan het leiden tot ernstige infecties en kreupelheid. Het is belangrijk om als paardeneigenaar goed op de hoogte te zijn van deze aandoening en te weten hoe je het kunt voorkomen en behandelen. In deze blog zullen we dieper ingaan op rotstraal, de oorzaken ervan, de symptomen die ermee gepaard gaan en de verschillende behandelingen die beschikbaar zijn. We zullen ook enkele tips geven over hoe je rotstraal kunt voorkomen en ervoor kunt zorgen dat je paard gezonde hoeven heeft.

Wat is een rotstraal?

Rotstraal is een veel voorkomende en pijnlijke aandoening van de hoeven bij paarden. Het is een infectie van de straal, het gebied van de hoef dat zich tussen de straalkussens bevindt. Rotstraal wordt veroorzaakt door bacteriën die in de straal leven en zich vermenigvuldigen onder bepaalde omstandigheden, zoals vochtige en vuile omgevingen. Als rotstraal niet behandeld wordt, kan het leiden tot ernstige problemen, zoals kreupelheid en zelfs hoefbevangenheid.

Is rotstraal te genezen?

Ja, rotstraal kan worden behandeld. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te handelen wanneer de eerste symptomen zich voordoen om verdere complicaties te voorkomen. De behandeling bestaat uit het reinigen van de straal en het aanbrengen van een desinfecterend middel om de bacteriën te doden. In ernstige gevallen kan de dierenarts antibiotica voorschrijven.

Hoe herken je rotstraal?

Rotstraal kan worden herkend aan de geur, kleur en textuur van de straal. De straal zal er zwart en modderig uitzien en er zal een onaangename geur van verrotting zijn. De straal kan ook zacht aanvoelen en er kunnen zich kleine gaatjes vormen in het weefsel. Het paard kan pijnlijk reageren wanneer er druk wordt uitgeoefend op de straal.

Wat kun je doen tegen rotstraal?

Rotstraal kan erg pijnlijk zijn voor een paard en kan leiden tot kreupelheid als het niet behandeld wordt. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om rotstraal te behandelen:

1. Houd de stal schoon: Zorg ervoor dat de stal van het paard schoon en droog is. Verwijder mest en urine zo snel mogelijk en strooi regelmatig verse bedding.

2. Laat de hoef bekappen: Laat de hoef regelmatig bekappen door een professionele hoefsmid. Een goede bekapping kan helpen voorkomen dat er vuil en vocht in de straal blijft zitten.

3. Behandel de straal: Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van de ernst van de aandoening. Je kunt de straal schoonmaken met water en zeep en vervolgens een speciale hoefbalsem of -spray aanbrengen die antibacteriële eigenschappen heeft. Ook kan de dierenarts antibiotica voorschrijven in ernstige gevallen.

4. Voorkom herbesmetting: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het paard niet opnieuw geïnfecteerd raakt. Dit kan worden voorkomen door de hoef regelmatig schoon te maken, droog te houden en te zorgen voor goede hygiëne in de stal.

5. Voorkom teveel suiker en zetmeel in het dieet: Een dieet met teveel suiker en zetmeel kan de groei van bacteriën bevorderen. Zorg daarom voor een dieet met voldoende ruwvoer en beperk de hoeveelheid krachtvoer.

Het is belangrijk om de behandeling van rotstraal serieus te nemen, omdat het kan leiden tot ernstige infecties en kreupelheid.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Tumblr
Print

Meest recente blogs

Paardensport ontdek je bij PaardVisie.nl
Paardrijles

Paardensport

Paardensport is een tak van sport waarbij mens en paard als team samenwerken om verschillende disciplines te voltooien. Of het nu gaat om springen, dressuur,

Lees verder »
Paardentherapie - Blog PaardVisie.nl
Overig

Paardentherapie

Paardentherapie, ook wel bekend als equine-assisted therapy, is een vorm van therapie waarbij paarden worden gebruikt om mensen te helpen hun fysieke, emotionele, cognitieve en

Lees verder »
Kant en klare paardenstallen - PaardVisie.nl
Overig

Kant en klare paardenstallen

Kant-en-klare paardenstallen zijn populair bij paardeneigenaren omdat ze snel en gemakkelijk te installeren zijn. In tegenstelling tot traditionele stallen die op maat worden gebouwd, worden

Lees verder »
Verzorg paard - PaardVisie blog verzorgpaard
Manege

Verzorg paard

Veel paardenliefhebbers zouden graag een eigen paard hebben. Helaas is het kopen en onderhouden van een paard erg kostbaar, daarom kan het verzorgen van een

Lees verder »
Paarden werk - Geld mee te verdienen - PaardVisie.nl
Overig

Paardenwerk

Paarden worden al duizenden jaren door mensen gebruikt voor verschillende doeleinden. Van transportmiddel tot sportbeoefening, deze mooie dieren hebben vele talenten en toepassingen. Als je

Lees verder »
Paardenhandelaar - PaardVisie Blog
Manege

Paardenhandelaar

Een paardenhandelaar houdt zich bezig met het kopen en verkopen van paarden. Sommige handelaren houden zich daarnaast ook bezig met de fokkerij of met de

Lees verder »
Paardennieuws als eerst bij PaardVisie.nl
Overig

Paardennieuws

Als paardenliefhebber wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws en de nieuwste ontwikkelingen in de paardenwereld. Of het nu gaat om

Lees verder »