Tegenwoordig speelt het leven van de mens zich veel online af. Mooi dat dit kan, want het brengt ook een veel mogelijkheden en grijpbare kennis. Daarnaast zijn er ook veel nadelen van de online wereld. Wat mij vooral opvalt als ik zie hoe kinderen/mensen erbij zitten; Totaal niet meer aanspreekbaar, compleet in hun eigen wereld.
Daarnaast is de houding waar ze in zitten ook nog een dingetje. We hebben tegenwoordig de ‘smartfone-duim’ en de voorovergebogen houding geeft ook vooral nekklachten.
Maar mijn punt is vooral dat mensen niet meer aanwezig zijn op de plek waar ze aanwezig zijn.
Het stuk bewustzijn is er vaak niet meer. Ze merken niks, ze voelen niks meer. En dat voor steeds meer langere tijd (want het aantal uren op een scherm neemt toe).
Wat willen we bij paardrijden juist? Ja dat je kan voelen wat je paard doet, en dat je kan voelen hoe je zelf zit. En wat het effect is van een hulp. Dit wordt steeds moeilijker.
Ik krijg soms klanten op de drukmat die echt niet weten hoe ze hun bekken moeten kantelen.
Het mooiste is als het mij dan lukt, waardoor ze ineens een enorme eye-opener hebben, prachtig.
Maar soms lukt het ook niet in een keer. Hoe gaan die mensen het leven door? Hoe zitten ze op hun paard? In sommige gevallen is het een reactie op een heftige periode. Mensen die veel hebben meegemaakt, kunnen hun gevoel uitschakelen omdat dit een onderdeel van het overlevingsmechanisme is. Tijdelijk helpt dit, maar op de langere termijn (en als je goed wil paardrijden) is het echt noodzakelijk voor iedereen om goed te kunnen voelen en je bewust te zijn van je houding.
Voel nu ook maar eens hoe je erbij zit. Zit je rechtop of onderuitgezakt? Met je voeten op de grond?
heb je je benen over elkaar? Mocht je op een hardere stoel zitten voel je dan je zitbeenknobbels? En voel je ze allebei evenveel? Zo simpel om dit even regelmatig te checken en hiermee vergroot je al je bewustzijn. Tevens wordt het gebied in je hersenen groter, waardoor de aansturing van dit lichaamsdeel ook weer beter wordt. (op het moment dat je bijvoorbeeld een tijd in het gips heb gezeten met je arm, zijn er minder verbindingen in dit gebied van de hersenen. Door te revalideren groeit dit aantal verbindingen weer. Daarom beginnen we met de revalidatie eerst met de grove motoriek (grote bewegingen) en dan weer de kleine specifieke bewegingen (en coördinatie). Vaak is het moeilijk dat de fijne bewegingen niet meer zo vanzelfsprekend zijn, maar moet oefenen komt er weer een heleboel functie terug en gaat het allemaal steeds makkelijker, tot het weer automatisme wordt
Zit je nog steeds in een geschikte houding? En ga je dit de komende keer dat je gaat rijden ook eens op je paard testen? Ook op je paard moet je twee zitbeenknobbels kunnen voelen. Daarnaast moet je iedere stap die je paard zet ook meebewegen vanuit je bekken (bekken kantelen)
De een zit van nature teveel opgestrekt en die mag meer ontspannen onderin de rug en bij het bekken. De andere zit juist teveel onderuitgezakt en moet meer opstrekken. Daarnaast vind ik het van belang dat de drukverdeling zo symmetrisch mogelijk is. Niemand is 100% symmetrisch en uit onderzoek (Asymmetry is a common problem seen throughout all levels of riders (Eckardt and Witte, 2016). It can be seen that riders and horses show pelvic asymmetries on the same side in a seated position (Browne and Cunliffe, 2014) blijkt dat 93% van de ruiters asymmetrisch zit.
Met een student heb ik een afstudeeronderzoek gedaan en hebben we 50 ruiters uitgemeten, daarvan zat er maar 1 symmetrisch. Dit baart me nog wel zorgen. Zeker met de toekomst, waarbij mensen meer en meer online aanwezig zijn, verwacht ik hier nog niet veel verbetering in (eerder verslechtering).
Maar het paard gaat binnen zoveel tijd compenseren voor het scheef zitten van de ruiter. Door dat compenseren heeft je paard weer meer kans op blessures.
Vandaar dat ik het streven naar zoveel mogelijk symmetrie en gemak van bewegen zo belangrijk vind.
Nu is wel de vraag waar je deze blog leest, met je nek gebogen en aan het scollen met je duim?
(bronnen zijn Engelstalige onderzoeken)
Browne, L., Cunliffe, C. (2014) ‘Een onderzoek naar de relaties tussen paarden en asymmetrie in de bekken van de ruiter’ (‘An Investigation of Relationships Between Horse and Rider Pelvis Asymmetry.’) Journal of Equine Veterinary Science, 46 (46) Pps. 37
Eckardt, F., Witte, K. (2016)‘Kinematische analyse van de ruiter volgens verschillende vaardigheidsniveaus in draf doorzitten en galop’ (‘Kinematic Analysis of the Rider According to Different Skill Levels in Sitting Trot and Canter.’) Journal of Equine Veterinary Science, 39 Pps. 51 – 57
MacKechnie-Guire, R. et al. (2020) ‘Het effect dat de asymmetrie van de ruiter heeft op de voortbeweging van het paard en het bewegingsbereik van de thoracolumbale wervelkolom tijdens het rijden in draf lichtrijden.’ (‘The Effect That Induced Rider Asymmetry Has on Equine Locomotion and the Range of Motion of the Thoracolumbar Spine When Ridden in Rising Trot.’)
Journal of Equine Veterinary Science, 88,
Mijn naam is Geoske Stiefelhagen, met mijn bedrijf Equi-Motion ben ik als humaan en dierfysio gespecialiseerd in drukmetingen en thermografie. Ik combineer graag innovaties met de huidige mogelijkheden. Ook doe ik kleinschalig onderzoek, geen wetenschappelijk onderzoek. Wil je meer weten? Ga naar Equi-motion.nl of kijk op facebook of instagram.