Paard Visie logo

Alles over paarden en paardrijden

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Een braaf paard…..of toch niet?

Inhoudsopgave

Als je wel eens op een manege bent geweest is heb je waarschijnlijk wel gezien dat alle paarden anders zijn. En dan heb ik het niet over het ras en hun kleur.
Alle paarden gedragen zich anders. De een is temperamentvol en lekker vlot, sommigen zijn grappig, anderen zijn weer ondeugend. Er zijn ook paarden, die, als je goed kijkt, een beetje ‘stil’ zijn. Ze blijven braaf staan, doen wat er gezegd wordt.

Alleen, zijn ze gewoon braaf….of hebben ze zich ergens bij neergelegd en gaan ze ongelukkig door het leven?

Mijn naam is Frieda Klomp en sinds 2017 werk ik met flegmatieke paarden. Oftewel, paarden die traag zijn, niet aan het been, niet vlot meelopen, enzovoorts.

Ik ben mij hierin gaan specialiseren omdat dit, in mijn ogen, een groter probleem is dan paarden die bijvoorbeeld in paniek raken, steigeren of bijten.
Deze laatsgenoemde paarden laten van zich horen; ze hebben een stem. Het is duidelijk te merken dat ze ergens last van hebben.

Bij de ‘stille’ paarden ligt dat heel anders. Bij hen is het veel lastiger ze te peilen. Het zijn echte binnenvetters.

Vaak gaan we over de grenzen van deze paarden zonder dat we het door hebben. En als we het door hebben is het vaak te laat. Dan willen ze echt niet meer, worden ziek of krijgen blessures.

Belangriijk is dus het leren observeren van een paard. Oftewel, wat vertelt het paard, door simpelweg te kijken. Je kunt hierbij kijken naar de ogen, de mond, de oren, oftewel de gezichtsuitdrukking. Ook de staart van een paard zegt veel. Aan de vacht kunnen we ook veel aflezen. Is het haar onrustig en dof, of straalt het paard? Reageert het paard enthousiast? Komt hij naar je toe, is hij nieuwsgierig? Reageert hij kribbig, of lijkt het hem allemaal niet zo interesseren?

En dan is het interessant om te onderzoeken wat de lichaamstaal betekent. Het kan namelijk diverse oorzaken hebben en vaak is er meer dan een.
Oorzaken kunnen zijn

Fysieke ongemakken

Fysieke ongemakken zijn zeer divers. Dit kan gaan van een (onopgemerkte) blessure tot een slecht passend zadel tot maagzweren.
Het lastige hieraan is dat paarden zelden pijn laten zien. In de natuurlijk betekent het laten zien van pijn namelijk zwakte en dat betekent; opgegeten worden. Op het moment dat het paard dus pijn gaat laten zien in de vorm van boosheid, staken of juist zich terugtrekken, zijn we eigenlijk al te laat. Bijvoorbeeld; zwiept het paard met zijn staart bij het aansingelen? Het kan zijn dat het paard last van zijn maag heeft. Dit hoeft natuurlijk niet, het kan ook zijn dat het paard te strak wordt aangesingeld door diens mens, of wellicht is dat 1x keer gebeurd en het paard is bang dat het voortaan weer gebeurt.

Paardonvriendelijke huisvesting

Een paard hoort 24/7 te kunnen bewegen. Daar zijn ze voor gemaakt. Het paard voor de nacht in de stal zetten is een keuze, bijvoorbeeld omwille van de veiligheid. Denk aan de opkomst van de wolf in Nederland. Bij voorkeur staat het paard maximaal 8 uur per etmaal in een stal. Staat een paard langer in een stal dan kunnen er zowel fysieke als mentale ongemakken ontstaan. Denk aan dikke benen met vocht, rotstraal, stijfheid. Paarden kunnen daarnaast echt chagrijnig worden van het binnenstaan. Bijvoorbeeld door verveling, het missen van maatjes om mee te kroelen en letterlijk het bewegen om hun zinnen te verzetten. Paarden laten letterlijk en figuurlijk los in beweging, dat is ook de nummer 1 reden dat paarden in de natuurlijk nooit mentale en emotionele problemen hebben.

Onnatuurlijke voeding en voedingspatroon

Een paard graast van nature zo’n 20 uur per dag. De hele dag doen ze hapje-stapje.
Nog heel vaak komt het voor dat een paard meer dan 4 uur zonder ruwvoer (gras of hooi) staat. Dit kan wederom voor fysieke al mentale klachten zorgen. Een paard kan bijvoorbeeld maagzweren krijgen van te lang zonder eten (het maagzuur tast de maagwand aan) en kan ook maagzweren krijgen van stress. En niet kunnen eten geeft een paard stress. Darmproblemen, zoals een opgezette buik, dunne mest, obstipatie of koliek hebben hier ook vaak mee te maken.

Omgang met het paard

Wij mensen hebben een agenda en een klok. Een paard heeft dat niet. Daarnaast nemen we veel van onze dag mee naar ons paard. Hebben we een slechte dag gehad op het werk, dan komt het vaak voor dat we ongeduldiger zijn bij ons paard of zelfs boos worden.
Ook verwachten we vaak veel van een paard. Er zijn inderdaad paarden die alles in 1 keer snappen. Sommigen hebben echter 10 keer uitleg nodig. Vaak zien we dat of de mens gefrustreerd wordt omdat het paard het na 9 keer uitleggen nog niet doet. Of, wat ook vaak voorkomt, is dat men aan zichzelf gaat twijfelen en in feite boos wordt op zichzelf, en dus ook op het paard.

Daarnaast is timing erg belangrijk; wanneer stop je, en wanneer dien je door te vragen? En wanneer verander je de intensiteit van je vraag?
Het is erg nuttig om voordat we met een paard aan de slag gaan, te weten hoe een paard leert.

Onverwerkte emoties van het paard

Net als wij maken paarden dingen mee. Er overlijden soortgenoten bijvoorbeeld, waardoor er verdriet. Soms krijgen paarden onvoldoende mogelijkheden om dit te verwerken. Bijvoorbeeld omdat er veel van ze gevraagd wordt, of omdat ze bijvoorbeeld 24/7 op stal staan en hun zinnen niet kunnen verzetten.
Ook een emotie als schuldgevoel komt voor bij een paard. Bijvoorbeeld als de ruiter er af is gevallen. Vaak houden we ons alleen bezig met onszelf, met onze angst. Terwijl het paard ook flink last kan hebben van een dergelijk voorval.

In het volgende artikel zullen we verder ingaan op de omgang met het paard en de invloed van gevoelens en emoties, zowel die van hunzelf als die van ons, op het gedrag van paarden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Tumblr
Print

Meest recente blogs

Paardrijles

Het belang van bewustzijn

Tegenwoordig speelt het leven van de mens zich veel online af. Mooi dat dit kan, want het brengt ook een veel mogelijkheden en grijpbare kennis.

Lees verder »