Een mini paard
Je hebt ze vast weleens gezien, kleine schattige paardjes niet groter dan een Shetlander maar met het sportieve uiterlijk van een sportpaard. Zijn dit dan Falabellas? Niet per se. Er zijn een aantal verschillende rassen en stamboeken van kleine paardjes en minipaardjes, die allemaal hun eigen uiterlijke kenmerken hebben. We bespreken de bekende Shetlander en Falabella, maar ook de minder bekende stamboeken NMPRS, AMHA en AMHR.
Shetlander
Een Shetlander is officieel geen minipaard. Een Shetlandpony is een klein ras wat zijn oorsprong vind op de Shetlandeilanden in het noorden van Schotland. Veel mensen denken dat de Shetlander hoort bij de minipaarden maar dit is dus een vergissing. Wel hebben Shetlanders redelijk wat invloed gehad op de stamboeken van minipaarden, dus het Shetlandbloed heeft zich wel verspreid in de mini’s.
Falabella
Een Falabella komt oorspronkelijk uit Argentinië en is voor de meeste mensen bekend als het echte minipaard. Falabellas lijken op grote paarden qua bouw en bespiering, maar dan in mini-formaat! Het Falabella stamboek selecteert streng op de bloedlijnen van de paardjes waardoor de bloedlijnen nog erg raszuiver zijn. Falabellas hebben een schofthoogte van 70 tot 106 cm maar het stamboek hecht de meeste waarde aan de kleine maten, de paardjes die onder de 87 cm blijven. Falabellas staan erom bekend intelligent en leergierig te zijn, dus ze laten zich goed inzetten voor activiteiten zoals vrijheidsdressuur. Een Falabella is, in tegenstelling tot de Shetlander, warmbloedig en is dus niet geschikt om onder alle weersomstandigheden buiten te blijven staan. Ze willen graag de mogelijkheid om te schuilen voor de regen en hebben ook een deken of een stal nodig om zichzelf in de winter te beschermen tegen de kou.
NMPRS
Het Nederlandse Minipaarden Registratie Stamboek is de Nederlandse tak van de minipaarden. Bij de oprichting in 1993 stond dit stamboek open voor alle paarden onder de 106 cm. Hierdoor is de variatie in het NMPRS enorm: onder dit stamboek vind je veel invloeden van Hackneys, Welsh pony’s, Falabella’s etc. Het stamboek werkt met een minimaat (tot 86 cm), een kleine maat (87 tot 95 cm) en een grote maat (96 cm tot en met 106 cm).
AMHA en AMHR
De American Miniature Horse Association en de American Minitiature Horse Registery zijn erg vergelijkbaar met elkaar. Dit zijn de Amerikaanse varianten op het Nederlandse Minipaarden Registratie Stamboek. Ook in deze stamboeken vind je veel verschillende bloedlijnen. Het enige verschil tussen de AMHA en de AMHR is dat de AMHA paardjes tot 34 inch (86,36 cm) aannemen en de AMHR paardjes tot 38 inch (96,52 cm) aannemen, hierin komen dus ook de iets grotere paardjes terecht.
Hoe groot wordt een mini paard?
Als we kijken naar het minipaard wat onder het Nederlandse Stamboek (NMPRS) valt, kunnen de minipaarden dus maximaal 106 cm groot worden. De echte minimaat is tot 86 cm.
Hoe duur is een mini paard?
De prijs van een minipaard is lastig in te schatten, omdat het altijd een kwestie van vraag en aanbod is. Het hangt er dus vanaf hoe graag iemand een bepaald paard wilt hebben! Prijzen van minipaardjes die bekend zijn variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. Als je van plan bent om een mini paard aan te schaffen is het verstandig om je te verdiepen in de prijzen en vooraf te bedenken hoeveel geld jij over hebt voor jouw eigen mini paard.
Mini paard als huisdier
Omdat een mini paard ongeveer even groot is als een middelgrote hond zijn er mensen die denken dat je een mini paard dus makkelijk als huisdier kan houden. Ondanks dat een mini paard wel in je huiskamer past, zijn er een hoop zaken waar je rekening mee moet houden en kun je een mini paard dus niet vergelijken met een hond! Ten eerste is een paard een kuddedier. Of het paard nou groot of klein is, hij moet samenleven en in contact komen met soortgenoten. Het houden van één minipaard is dus eigenlijk geen optie, je moet er minimaal twee bij elkaar houden vanwege het sociale contact. Daarnaast heeft een minipaard veel vrije beweging nodig. In een huiskamer is hier onvoldoende ruimte voor dus een minipaard heeft wel een stuk gras of weiland nodig om in te kunnen bewegen en te rennen. Als je een écht grote tuin hebt, dan zou het mogelijk zijn om daarin minipaarden te houden. Verdiep je hierin voordat je van plan bent om een minipaard aan te schaffen!
Wat kan je doen met een minipaard?
Een minipaard kan in principe niet bereden worden. De mini’s zijn erg klein maar ook erg fijn gebouwd en licht in gewicht. Ze zijn hierdoor niet geschikt om te berijden, zelfs niet door de kleinste kinderen. Maar een minipaard heeft natuurlijk wel beweging en uitdaging nodig! Je kunt met je minipaard wandelen of zelfs hardlopen of fietsen. Ook kun je vrijheidsdressuur doen met een minipaard. Hier zijn ze vaak erg geschikt voor omdat ze intelligent zijn en van spelletjes houden! Op deze manier blijf je ze wel uitdagen waardoor ze zich voldaan en gelukkig voelen.