Paard Visie logo

Alles over paarden en paardrijden

Search
Close this search box.

Longeren

Inhoudsopgave

Longeren is een leuke manier om je paard te trainen en om afwisseling te bieden. Tijdens het longeren sta je zelf in het midden van de longeercirkel en loopt het paard rondjes om je heen terwijl je hem vasthoudt aan de longeerlijn. Om goed te kunnen longeren moet je hier wel voldoende kennis van hebben, want alleen dan kun je je paard een echt goede training bieden. Wil jij weten wat longeren precies is, hoe je moet longeren en hoe vaak je je paard moet longeren? Je leest het hier!

Wat is longeren?

Longeren is een manier van traininen waarbij het paard in een cirkel om de trainer heen loopt terwijl hij aan een longeerlijn vastzit. Het paard wordt gestuurd door de trainer, die de lijn vasthoudt en verschillende commando’s geeft om het paard te sturen en te begeleiden. Longeren kan worden gedaan met een zadel en hoofdstel, met een longeercirkel of zonder tuig, afhankelijk van jouw doel met het longeren.

Is longeren goed voor je paard?

Ja, longeren is in de meeste gevallen goed voor je paard. Het is een uitstekende manier om het lichaam van je paard te trainen en zijn conditie te verbeteren. Daarnaast kan je paard tijdens het longeren even op eigen benen lopen en eventueel wat frissigheid eruit bokken of rennen. Longeren verbetert de spierkracht en flexibiliteit van je paard en helpt hem om evenwichtiger en leniger te worden. Het kan ook helpen om het uithoudingsvermogen van je paard te verbeteren, wat vooral belangrijk is als je van plan bent om lange ritten te maken of aan specifieke wedstrijden deel te nemen.

Longeren kan ook helpen bij het verbeteren van de communicatie tussen jou en je paard. Door het geven van verschillende commando’s en signalen, leert je paard beter naar je te luisteren en begrijpt hij beter wat je van hem verwacht. Door regelmatig te longeren kun je ook de band met je paard versterken.

Hoe vaak moet je je paard longeren?

Er is geen regel over het aantal keer per week of per maand dat je je paard moet longeren. Dit is onder andere afhankelijk van jouw doel met het longeren, de leeftijd van het paard, et cetera. Veel mensen met een jong paard longeren hem of haar elke keer voordat ze opstappen een paar minuutjes, om er zeker van te zijn dat het paard niet fris is. De meeste paarden worden gemiddeld één keer per week gelongeerd om het op te nemen als prettige en afwisselende training. Te vaak longeren is niet aan te raden, omdat het paard tijdens het longeren op een relatief kleine volte loopt. Hierdoor is de belasting op de benen (met name het binnenvoorbeen en het binnenachterbeen) vrij hoog, waardoor blessures kunnen ontstaan als je dit te vaak doet en onvoldoende afwisselt.

Daarnaast is longeren natuurlijk niet de enige vorm van training die je je paard moet bieden, omdat een gevarieerd trainingsprogramma bestaat uit verschillende soorten trainingen.

Wat is longeren en hoe moet dit- PaardVisie.nl

Hoe moet je longeren?

Het longeren van een paard is een vaardigheid die je pas goed onder controle krijgt als je dit regelmatig oefent. Longeren kan op verschillende manieren, maar er zijn een aantal basisstappen die je kunt volgen om je paard te longeren:

Zorg voor de juiste voorbereiding en uitrusting.

Poets je paard en zorg voor de juiste uitrusting, zoals een longeerlijn, longeersingel en eventueel bijzetteugels. In combinatie met deze uitrusting wordt een paard meestal met hoofdstel gelongeerd en ook beenbeschermers zijn belangrijk. Handschoenen zijn voor de longeur heel belangrijk om te gebruiken! Als het paard de longeerlijn uit je handen trekt kun je hier schaaf- of brandwonden aan overhouden.

Begin met de cirkel

Ga naar een veilige en afgebakende ruimte om te longeren, zoals de longeercirkel of een afgezette paddock of rijbaan. Ga in het midden van de cirkel staan en laat je paard rondjes lopen in een gelijkmatig tempo. Begin eerst met stap en ga daarna over naar de draf en eventueel de galop. Door middel van een longeerzweep kun je je paard op afstand houden en aangeven of je verwacht dat hij stapt, draaft of galoppeert. De zweep wordt gebruikt als aanwijsstok, niet om mee te slaan.

Gebruik commando’s en signalen

Gebruik verschillende commando’s en signalen om je paard te sturen en te begeleiden. Bijvoorbeeld door te klikken met je tong om hem aan te sporen, of door je hand aan de voorkant op te steken om hem te laten stoppen. Je kunt ook verschillende stemcommando’s gebruiken, zoals “halt” om hem te laten stoppen of “goed zo” om hem te belonen. De longeerzweep werkt ter ondersteuning om je paard voorwaarts te houden.

Let op de houding van je paard

Houd de houding van je paard in de gaten tijdens het longeren. Het is belangrijk dat hij zijn hoofd en nek ontspant en zich niet tegen de lijn in trekt. Als hij dit doet, kan dit betekenen dat hij zich niet prettig voelt of om een andere reden niet kan ontspannen. Begeleiding of instructie van iemand die ruime ervaring heeft met het longeren is wel prettig en verstandig!

Bouw het op

Bouw het longeren langzaam op. Begin met korte sessies van 10-15 minuten en bouw dit geleidelijk op naar langere sessies. Zoals eerder gezegd is longeren een vrij eenzijdige belasting. Daarom kun je een onervaren of ongetraind paard niet direct heel lang gaan longeren.

Paard longeren

Longeren is een leuke en afwisselende training voor bijna elk paard en kan helpen om zijn lichaam te trainen en de communicatie met zijn trainer te verbeteren. Het is belangrijk om je paard goed voor te bereiden en de juiste uitrusting te gebruiken. Begin met korte sessies en bouw deze geleidelijk op. Longeren is een geweldige manier om de band tussen jou en je paard te versterken en om hem in goede conditie te houden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Tumblr
Print

Meest recente blogs

Paardensport ontdek je bij PaardVisie.nl
Paardrijles

Paardensport

Paardensport is een tak van sport waarbij mens en paard als team samenwerken om verschillende disciplines te voltooien. Of het nu gaat om springen, dressuur,

Lees verder »
Paardentherapie - Blog PaardVisie.nl
Overig

Paardentherapie

Paardentherapie, ook wel bekend als equine-assisted therapy, is een vorm van therapie waarbij paarden worden gebruikt om mensen te helpen hun fysieke, emotionele, cognitieve en

Lees verder »
Kant en klare paardenstallen - PaardVisie.nl
Overig

Kant en klare paardenstallen

Kant-en-klare paardenstallen zijn populair bij paardeneigenaren omdat ze snel en gemakkelijk te installeren zijn. In tegenstelling tot traditionele stallen die op maat worden gebouwd, worden

Lees verder »
Verzorg paard - PaardVisie blog verzorgpaard
Manege

Verzorg paard

Veel paardenliefhebbers zouden graag een eigen paard hebben. Helaas is het kopen en onderhouden van een paard erg kostbaar, daarom kan het verzorgen van een

Lees verder »
Paarden werk - Geld mee te verdienen - PaardVisie.nl
Overig

Paardenwerk

Paarden worden al duizenden jaren door mensen gebruikt voor verschillende doeleinden. Van transportmiddel tot sportbeoefening, deze mooie dieren hebben vele talenten en toepassingen. Als je

Lees verder »
Paardenhandelaar - PaardVisie Blog
Manege

Paardenhandelaar

Een paardenhandelaar houdt zich bezig met het kopen en verkopen van paarden. Sommige handelaren houden zich daarnaast ook bezig met de fokkerij of met de

Lees verder »
Paardennieuws als eerst bij PaardVisie.nl
Overig

Paardennieuws

Als paardenliefhebber wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws en de nieuwste ontwikkelingen in de paardenwereld. Of het nu gaat om

Lees verder »