Paard Visie logo

Alles over paarden en paardrijden

Search
Close this search box.

Ringworm paard

Inhoudsopgave

Ringworm bij paarden is een schimmelziekte die veel voorkomt en vaak verward wordt met een worminfectie. Ringworm heeft echter niets te maken met wormen, maar met een schimmel die de huid en haren van het paard aantast. Ringworm kan bij alle paarden voorkomen, ongeacht de leeftijd, ras of geslacht. In dit artikel zullen we vier belangrijke vragen beantwoorden over ringworm bij paarden: wat te doen bij ringworm paard, wat is ringworm bij paarden, kan ringworm vanzelf weggaan en is ringworm erg besmettelijk?

Wat is ringworm bij paarden?

Ringworm bij paarden is een huidinfectie veroorzaakt door een schimmel genaamd Trichophyton equinum of Microsporum canis. Het kan zich verspreiden door direct contact met een geïnfecteerd paard of door contact met objecten zoals borstels, dekens, zadels en andere voorwerpen die in contact zijn gekomen met een geïnfecteerd paard. Ringworm wordt gekenmerkt door ronde of ovale kale plekken op de huid die vaak schilferig zijn en een rode ring hebben. De plekken kunnen jeuken en irriterend zijn voor het paard.

Wat te doen bij ringworm paard?

Als je denkt dat jouw paard ringworm heeft, is het belangrijk om de dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose. Een dierenarts kan een schraapsel van de huid nemen om te bevestigen dat het om ringworm gaat. Als de diagnose is gesteld, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar. Het is belangrijk om te weten dat ringworm bij paarden vaak vanzelf verdwijnt binnen 2-4 maanden, maar behandeling kan helpen om de symptomen te verlichten en de verspreiding te verminderen.

Behandelingsopties voor ringworm bij paarden zijn onder andere:

Shampoos en crèmes: Shampoos en crèmes die antimicrobiële ingrediënten bevatten, kunnen helpen om de schimmelinfectie te verminderen en de huid te genezen. Een dierenarts kan een specifieke shampoo of crème aanbevelen die geschikt is voor het paard.

Antischimmelmiddelen: Antischimmelmiddelen zijn beschikbaar in tablet- of injectievorm en worden voorgeschreven door de dierenarts. Deze medicijnen kunnen helpen om de schimmelinfectie te doden en de genezing te bevorderen.

Omgevingsbeheersing: Het is belangrijk om de omgeving van je paard schoon te houden en regelmatig te desinfecteren om verdere verspreiding van ringworm te voorkomen. Was dekens, borstels en andere voorwerpen die in contact zijn gekomen met het paard regelmatig en zorg voor een schone en droge stal.

Kan ringworm vanzelf weggaan?

Ja, ringworm bij paarden kan vanzelf verdwijnen zonder behandeling. Dit kan echter wel enkele maanden duren en het kan zijn dat het paard nog steeds besmettelijk is voor andere paarden. Behandeling kan helpen om de genezing te versnellen en de verspreiding van de schimmel te verminderen. Bovendien kan onbehandelde ringworm bij paarden leiden tot meer ernstige huidproblemen, zoals cellulitis of een bacteriële infectie.

Daarom is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen als je denkt dat een paard ringworm heeft, zodat een juiste diagnose kan worden gesteld en een behandeling kan worden gestart indien nodig.

Is ringworm erg besmettelijk?

Ja, ringworm bij paarden is erg besmettelijk en kan zich gemakkelijk verspreiden van paard naar paard. Het kan ook worden overgedragen van paarden op mensen en andere dieren. Daarom is het belangrijk om geïnfecteerde paarden te isoleren en te voorkomen dat ze in contact komen met andere paarden totdat de schimmelinfectie is genezen.

Het is ook belangrijk om hygiënische maatregelen te nemen om verdere verspreiding van ringworm te voorkomen. Dit omvat het regelmatig wassen van dekens, borstels en andere voorwerpen die in contact zijn gekomen met geïnfecteerde paarden, het schoonmaken en desinfecteren van stallen en andere omgevingen waar paarden verblijven en het wassen van je handen na het aanraken van geïnfecteerde paarden of voorwerpen.

Schimmel paard behandelen

Ringworm bij paarden is een veel voorkomende schimmelinfectie die kan leiden tot ronde of ovale kale plekken op de huid die vaak jeuken en irriterend zijn voor het paard. Hoewel ringworm bij paarden vanzelf kan verdwijnen, kan behandeling helpen om de symptomen te verlichten en de verspreiding te verminderen. Het is belangrijk om een dierenarts te raadplegen als je denkt dat je paard ringworm heeft, zodat een juiste diagnose kan worden gesteld en een behandeling kan worden gestart indien nodig. Bovendien is ringworm bij paarden erg besmettelijk en moeten er hygiënische maatregelen worden genomen om verdere verspreiding te voorkomen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Tumblr
Print

Meest recente blogs

Paardensport ontdek je bij PaardVisie.nl
Paardrijles

Paardensport

Paardensport is een tak van sport waarbij mens en paard als team samenwerken om verschillende disciplines te voltooien. Of het nu gaat om springen, dressuur,

Lees verder »
Paardentherapie - Blog PaardVisie.nl
Overig

Paardentherapie

Paardentherapie, ook wel bekend als equine-assisted therapy, is een vorm van therapie waarbij paarden worden gebruikt om mensen te helpen hun fysieke, emotionele, cognitieve en

Lees verder »
Kant en klare paardenstallen - PaardVisie.nl
Overig

Kant en klare paardenstallen

Kant-en-klare paardenstallen zijn populair bij paardeneigenaren omdat ze snel en gemakkelijk te installeren zijn. In tegenstelling tot traditionele stallen die op maat worden gebouwd, worden

Lees verder »
Verzorg paard - PaardVisie blog verzorgpaard
Manege

Verzorg paard

Veel paardenliefhebbers zouden graag een eigen paard hebben. Helaas is het kopen en onderhouden van een paard erg kostbaar, daarom kan het verzorgen van een

Lees verder »
Paarden werk - Geld mee te verdienen - PaardVisie.nl
Overig

Paardenwerk

Paarden worden al duizenden jaren door mensen gebruikt voor verschillende doeleinden. Van transportmiddel tot sportbeoefening, deze mooie dieren hebben vele talenten en toepassingen. Als je

Lees verder »
Paardenhandelaar - PaardVisie Blog
Manege

Paardenhandelaar

Een paardenhandelaar houdt zich bezig met het kopen en verkopen van paarden. Sommige handelaren houden zich daarnaast ook bezig met de fokkerij of met de

Lees verder »
Paardennieuws als eerst bij PaardVisie.nl
Overig

Paardennieuws

Als paardenliefhebber wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws en de nieuwste ontwikkelingen in de paardenwereld. Of het nu gaat om

Lees verder »