Paard Visie logo

Alles over paarden en paardrijden

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Artrose paard

Inhoudsopgave

Artrose bij paarden is een vervelende aandoening die pijn en stijfheid kan veroorzaken. Het kan voorkomen bij paarden van alle leeftijden en alle niveaus, maar toch zie je artrose vaker bij oudere paarden terug. In dit blog zullen we bespreken wat artrose is, wat je kunt doen met een paard met artrose, of je een paard met artrose kunt rijden en of een paard met artrose pijn heeft.

Wat is artrose?

Artrose, ook wel bekend als degeneratieve gewrichtsaandoening, is een aandoening die optreedt wanneer het kraakbeen in een gewricht begint te verslechteren. Dit kraakbeen zorgt voor de demping en de wrijving tussen de botten in een gewricht. Wanneer het kraakbeen dunner wordt of volledig verdwijnt, veroorzaakt dit pijn, stijfheid en ontsteking in het gewricht. Artrose kan voorkomen in elk gewricht in het lichaam van het paard, maar komt het meest voor in de benen en het bewegingsapparaat.

Wat kun je doen met een paard met artrose?

Als je vermoedt dat je paard artrose heeft, is het belangrijk om dit door een dierenarts te laten vaststellen. Meestal kom je in contact met de dierenarts omdat je paard een bepaalde kreupelheid of onregelmatigheid laat zien. De dierenarts gaat op zoek naar de oorzaak van de kreupelheid, kan een diagnose stellen en een behandelplan opstellen. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden beschikbaar voor paarden met artrose, waaronder:

Pijnstillers: De dierenarts kan medicijnen voorschrijven om de pijn en ontsteking in het gewricht te verminderen. Pijnstillers zijn slechts een tijdelijke oplossing en lossen het probleem niet op. Ook zijn veel pijnstillers niet geschikt voor langdurig gebruik.

Gewrichtssupplementen: Er zijn verschillende gewrichtssupplementen beschikbaar die kunnen helpen bij het ondersteunen van de gezondheid van de gewrichten. Deze supplementen bevatten vaak ingrediënten zoals glucosamine en chondroïtine, die kunnen helpen bij het opbouwen en ondersteunen van het kraakbeen in het gewricht.

Beweging: Hoewel beweging belangrijk is voor het behoud van gezonde gewrichten, is het ook belangrijk om het paard niet te veel te belasten. Paarden met artrose moeten worden bewogen op een manier die de gewrichten niet te veel belast, zoals wandelen of stappen en draven onder het zadel.

Voeding: Een gezonde voeding kan helpen bij het ondersteunen van de gezondheid van de gewrichten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het paard voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn voor de opbouw en het onderhoud van het kraakbeen.

Kan je een paard met artrose rijden?

Of je een paard met artrose kunt rijden, hangt af van de ernst van de aandoening en het niveau van activiteit van het paard. Sommige paarden met artrose kunnen nog steeds worden gereden, maar het is belangrijk om het paard niet te veel te belasten en het te laten bewegen op een manier die de gewrichten niet te veel belast. Doorrijden met een paard met artrose kan de kans op het ontstaan van andere blessures vergroten. Het is daarom essentieel om te overleggen met de dierenarts en een ervaren trainer of instructeur om het meest geschikte trainingsprogramma voor het paard op te stellen.

Als het paard met artrose nog steeds kan worden gereden, is het belangrijk om te zorgen voor een goede warming-up en cooling-down. Begin met een rustige warming-up en bouw geleidelijk op naar meer intensieve oefeningen. Vermijd springen, abrupte bewegingen en andere activiteiten die de gewrichten te veel belasten.

Heeft een paard met artrose pijn?

Ja, een paard met artrose kan pijn hebben. De mate van pijn kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening. Het is belangrijk om op te letten op tekenen van pijn bij een paard met artrose, zoals:

Stijfheid: Het paard kan stijfheid vertonen in het gewricht dat aangetast is.

Kreupelheid: Het paard kan kreupel zijn, wat kan worden gezien als een onregelmatige gang.

Moeilijkheden bij het opstaan of gaan liggen: Het paard kan moeite hebben om op te staan of te gaan liggen vanwege de pijn.

Verminderde eetlust: Een paard met artrose kan een verminderde eetlust hebben vanwege de pijn en ongemak.

Gedragsveranderingen: Een paard met artrose kan prikkelbaar, geïrriteerd of minder actief zijn vanwege de pijn.

Het is belangrijk om een paard met artrose regelmatig te laten controleren door een dierenarts om te zorgen dat de pijn onder controle is. Pijnbestrijding kan helpen bij het verminderen van de pijn en het verbeteren van de kwaliteit van leven van het paard.

Artrose paard symptomen en behandeling

Artrose is een veelvoorkomende aandoening bij paarden die pijn en stijfheid kan veroorzaken. Als je vermoedt dat jouw paard artrose heeft, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen en een behandelplan op te stellen. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder pijnstillers, gewrichtssupplementen, beweging en voeding. Of een paard met artrose kan worden gereden, hangt af van de ernst van de aandoening en het niveau van activiteit van het paard. Het is belangrijk om het paard niet te veel te belasten en het te laten bewegen op een manier die de gewrichten niet te veel belast. Een paard met artrose kan pijn hebben, dus het is belangrijk om regelmatig te controleren op tekenen van pijn en pijnbestrijding te overwegen om de kwaliteit van leven van het paard te verbeteren.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Tumblr
Print

Meest recente blogs

Paardensport ontdek je bij PaardVisie.nl
Paardrijles

Paardensport

Paardensport is een tak van sport waarbij mens en paard als team samenwerken om verschillende disciplines te voltooien. Of het nu gaat om springen, dressuur,

Lees verder »
Paardentherapie - Blog PaardVisie.nl
Overig

Paardentherapie

Paardentherapie, ook wel bekend als equine-assisted therapy, is een vorm van therapie waarbij paarden worden gebruikt om mensen te helpen hun fysieke, emotionele, cognitieve en

Lees verder »
Kant en klare paardenstallen - PaardVisie.nl
Overig

Kant en klare paardenstallen

Kant-en-klare paardenstallen zijn populair bij paardeneigenaren omdat ze snel en gemakkelijk te installeren zijn. In tegenstelling tot traditionele stallen die op maat worden gebouwd, worden

Lees verder »
Verzorg paard - PaardVisie blog verzorgpaard
Manege

Verzorg paard

Veel paardenliefhebbers zouden graag een eigen paard hebben. Helaas is het kopen en onderhouden van een paard erg kostbaar, daarom kan het verzorgen van een

Lees verder »
Paarden werk - Geld mee te verdienen - PaardVisie.nl
Overig

Paardenwerk

Paarden worden al duizenden jaren door mensen gebruikt voor verschillende doeleinden. Van transportmiddel tot sportbeoefening, deze mooie dieren hebben vele talenten en toepassingen. Als je

Lees verder »
Paardenhandelaar - PaardVisie Blog
Manege

Paardenhandelaar

Een paardenhandelaar houdt zich bezig met het kopen en verkopen van paarden. Sommige handelaren houden zich daarnaast ook bezig met de fokkerij of met de

Lees verder »
Paardennieuws als eerst bij PaardVisie.nl
Overig

Paardennieuws

Als paardenliefhebber wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws en de nieuwste ontwikkelingen in de paardenwereld. Of het nu gaat om

Lees verder »