Paard Visie logo

Alles over paarden en paardrijden

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Overeenkomsten tussen grondwerk, western en dressuur

Inhoudsopgave

In eerste instantie zou je denken dat grondwerk, western en dressuur hele verschillende disciplines zijn. Maar ze hebben veel overeenkomsten én je kan juist elementen van elke discipline gebruiken om de andere aan te vullen.

Dressuur is gemaakt om paarden te gymnastiseren en recht te richten. Dit kun je ook heel goed bij western gebruiken, de paarden gaan hierdoor een beter changement maken etc.

Het western rijden is ontstaan uit de werksituatie waarbij de cowboys de hele dag met het paard op het land reden om vee te drijven. Je moet daarom, met lichte hulpen, heel goed kunnen samenwerken met je paard. Je stuurt dus door te kijken en rijdt met je gedachten. Ideaal om dit te gebruiken om je dressuur te verbeteren. Maar ook springruiters kunnen hier hun voordeel mee doen door beter hun wending te kunnen rijden en hierdoor rechter op de sprong af te kunnen gaan!

Eigenlijk is grondwerk alles wat je naast je paard doet. Dus ook naar de wei lopen etc. Het begint al bij veulens met netjes mee lopen, voetjes geven en vertrouwen hebben in de mens. Voor paarden is consequent zijn heel belangrijk. Als een paard met naar de wei lopen voor je uit mag lopen/mag gaan staken, heeft het geen nut om in de bak een half uur per week grondwerk te doen, om ze vervolgens met terug naar stal lopen weer voor je uit te laten lopen/te laten staken. Dit neem je mee in het rijden, waardoor de paarden netjes stilstaan bij het opstappen.
Grondwerk gebruik je als voorbereiding op het zadelmak maken, dat kan o.a. met dubbele lijnen. Zodat je paard begrijpt wat je bedoelt. Het verbeterd de communicatie. Je versterkt daardoor de band met je paard, je leert elkaar beter kennen. De balans en coördinatie en lichaamsbewustzijn van je paard gaat vooruit.

Rechtrichten aan de hand valt ook onder grondwerk. Rechtrichten aan de hand is een goede manier om je paard na blessure te laten herstellen, maar nog beter, om rechter en sterker te maken om blessures te voorkomen. Zodat het paard ook KAN doen wat je van hem vraagt. Zo kan je schouderbinnenwaarts, travers etc allemaal aanleren naast het paard.
Veel problemen met rijden komen voort uit scheefheid. Een paard doet nooit iets om te pesten. Is er ongewenst gedrag heeft het paard of fysiek ergens last van, of ze hebben verkeerd gedrag aangeleerd, of last van verveling door bijv. te weinig afwisseling/beweging/voer/sociaal contact. De ademhaling, houding en mindset van de ruiters zijn hierbij ook cruciaal.

Daarnaast kan je aan de hand je paard leren bij vreemde obstakels beter met spanning om te kunnen gaan. Hier heb je met rijden ook profijt van!

Dit artikel is geschreven door Viviane Smit, geboren in 1990 en gevestigd in Diemen. Haar 3 paarden staan in Aalsmeer. Viviane geeft grondwerk, western en dressuur les met haar paarden en op locatie. Je kunt meer informatie vinden op haar website:  https://viviane4horses.nl/

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Tumblr
Print

Meest recente blogs