Paard Visie logo

Alles over paarden en paardrijden

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Werken aan de lange teugel

Inhoudsopgave

Het werken aan de lange teugel is een eeuwenoude vorm van grondwerk die vaak bij de klassieke dressuur wordt gebruikt. Over het algemeen wordt het gezien als iets dat je met al ruim opgeleide paarden doet, omdat er een hoge vorm van verzameling bij komt kijken. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Door de moeilijkheidsgraad aan te passen aan het niveau en fysieke mogelijkheden van het paard en kunde van de ruiter, is het haalbaar voor iedereen.

Juist voor jou als je afwisseling in je training zoekt. Of wellicht kun/wil je om, wat voor reden ook, niet meer rijden. Het werk aan de lange teugel is een vorm van training waarbij het paard niet belast wordt met ruitergewicht maar wel op een gymnastiserende wijze zijn spieren kan ontwikkelen. Naast samen plezier maken hou je dus ook je paard fit en gezond!

Een specifieke vorm van het werk aan de lange teugel is Long Rein Playful Gymnastics. Hierbij maak je gebruik van fysieke en visuele hulpmiddelen om de training voor het paard en jouzelf logisch te maken. Hierdoor vinden bewegingen vrijwel automatisch plaats, en hoeft je niet bang te zijn dat je aan de teugels trekt. Daarnaast leert het gebruik van obstakels het paard op eigen benen te lopen. Hierdoor ontwikkelt het paard steeds meer zelfhouding.

Voor welke paarden?

Met ieder paard, groot of klein, jong of oud kun je werk aan de lange teugel doen. Uiteraard pas je de oefeningen aan, aan het niveau, de leeftijd en de (fysieke) mogelijkheden van het paard.

  • Jonge paarden kun je op een rustige wijze, zonder belasting van het ruitergewicht, leren hoe te reageren op lichaams-/stem-/teugelhulpen. Doordat ze ook iets voor je uit lopen, ontwikkelen ze meer vertrouwen in zichzelf wat later weer voordelen geeft bij het rijden onder het zadel.
  • Voor oudere paarden is dit een mooie manier om in beweging te blijven en daarbij hun lichaam zo lang mogelijk fit en soepel te houden. Bovendien geeft het ze ook een mentale uitdaging.
  • (Kleine) pony’s: Door hun kleine formaat is rijden niet altijd mogelijk, het werk aan de lange teugel biedt mooie mogelijkheden om actief met ze aan de slag te zijn.
  • Rijpaarden: Ter afwisseling in de training onder het zadel. Daarnaast kan de ruiter zonder het paard met zijn eigen lichaam uit balans te brengen, het paard nieuwe oefeningen aanleren (bijv. zijgangen) en zelf goed oefenen op werken vanuit lichaamshouding.
  • Voor menpaarden kan het werk aan de lange teugel een mooie aanvulling zijn, zeker om ze buigzaam en soepel te houden in hun lichaam.

Voor alle paarden geldt dat het werk aan de lange teugel mentaal ook best inspannend is (zeker als je er net mee begint). Onze ervaring is dat we trainingen nooit langer dan 20 tot 30 minuten moeten maken, daarna raken paarden (maar ook de ruiters) mentaal vermoeid. Liever vaker korte sessies dan af en toe een lange sessie.

Voor welke ruiters?

Iedereen die goed ter been is en het leuk vindt om ermee aan de slag te gaan kan beginnen met het werk aan de lange teugel.

  • Kinderen. Een leuke. speelse manier om samen met je pony bezig te zijn, ook als je langzaam te groot wordt voor je pony.
  • Angstige ruiters. Door juist vanaf de grond veel samen met je paard te doen en samen de uitdagingen aan te gaan, groeit het wederzijds vertrouwen en de onderlinge samenwerking.
  • Ruiters die zichzelf te groot en/of te zwaar vinden voor hun paard. Een goede manier om samen in beweging te blijven en samen fit en gezond te blijven.
  • De oudere ruiter blijft ook fit en gezond.

Wat heb je nodig?

Een hoofdstel of ijzerloos kaptoom. Onze voorkeur gaat uit naar bitloos, maar indien voor jou en je paard een bit fijner werkt, neem dan een knevelbit of ongebroken trens voor een stillere ligging in de mond. Bij bitloos is het van belang dat je een niet te scherpe neusriem hebt. Dus liever geen touwhalster of scherpe kaptoom.

Lange teugels. Gangbare maat is 2 keer de lengte van je paard van mond tot staart + 1 meter. Te korte teugels maken het lastig om van kant te wisselen. Te lange teugels geven het risico dat jij of je paard er in gaat staan.

Goede stevige dichte schoenen waar je fijn mee kunt lopen.

Zweep/stick, niet te zwaar. De lengte is een beetje afhankelijk van hoe groot je paard is, Wij gebruiken meestal 80 cm tot 1 meter

In het begin een plek met bij voorkeur een hek of bakrand er om heen die tot minimaal de borst van het paard komt. Voor jezelf is het prettig als de bodem niet te zwaar is.

Dit artikel werd geschreven door Gemma en Berith van Long Rein Playful Gymnastics. Ze nemen jou aan de hand van hun kennis, kunde, ervaringen en specialisme mee in een spelenderwijs traject tot een samenwerkingen met een mentaal/fysiek fit en blij paard. Ons doel is jou enthousiast te maken voor het werk aan de  lange teugel en dat je dit in je trainingen gaat integreren. Het is voor vrijwel iedere ruiter en ieder paard mogelijk zonder dat jullie (hoge school) dressuurspecialisten zijn. Wij bieden dit in diverse (online) boeken en videocursussen en lange teugel proeven. Daarnaast geven we lessen en organiseren we lesdagen op een van onze locaties of ergens anders in het land. Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op www.longreinpg.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Tumblr
Print

Meest recente blogs