Waarom je paard trainen met een hartslagmeter?

Inhoudsopgave

Zowel bij paarden als bij mensen is de hartslag een belangrijke indicator van de conditie en gezondheid. Het laat zien hoe het is gesteld met het cardiovasculaire systeem, oftewel het hart en de bloedvaten. Een lage hartslag is over het algemeen een teken van een goede conditie, terwijl een hogere hartslag (in rust) meestal een teken is van een minder goede conditie of zelfs gezondheidsproblemen.

De hartslag tijdens inspanning

Tijdens inspanning, zoals rijden, stijgt de hartslag om te voldoen aan de verhoogde zuurstofbehoefte van de spieren. De snelheid waarmee de hartslag terugkeert naar het normale niveau na inspanning, oftewel de hersteltijd, is een belangrijke maatstaf voor de fitheid van het paard. Een fit paard herstelt sneller dan een minder fit paard, wat aangeeft dat zijn lichaam beter in staat is om zich aan te passen aan lichamelijke inspanning.

Je kunt je dus voorstellen dat het meten van de hartslag niet alleen belangrijk is voor het beoordelen van de conditie en fitheid op een bepaald moment, maar ook voor het meten van de voortgang van je trainingen.

Wat betekent een hoge hartslag bij je paard?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn bij een hoge hartslag bij je paard. Tijdens (intensieve) training is het normaal dat de hartslag stijgt, net als bij een wedstrijd. De stijging van de hartslag is dan een normale reactie op lichamelijke inspanning. Echter, als een paard in rust een te hoge hartslag vertoont kan dit wijzen op gezondheidsproblemen.
Stress, angst of pijn kunnen allemaal een oorzaak zijn van een verhoogde hartslag. Het is belangrijk om te weten in welke situatie een hogere hartslag zich voordoet om te begrijpen wat er aan de hand kan zijn. Een chronisch verhoogde hartslag kan ook wijzen op andere onderliggende medische aandoeningen die verder moeten worden onderzocht door een dierenarts.

Wat betekent een lage hartslag bij je paard?

Een lage hartslag bij een paard kan ook verschillende oorzaken hebben, afhankelijk van de situatie. In rust heeft een goed getraind paard vaak een lagere hartslag dan een minder fit paard, net zoals dit bij mensen het geval is. Dit duidt op een efficiënt cardiovasculair systeem en is dus een goed teken. Het lichaam is dan goed in staat om zuurstof te transporteren naar zijn spieren zonder dat het hart overdreven hard hoeft te werken.

Als een paard echter in rust een abnormaal lage hartslag vertoont kan dit wijzen op gezondheidsproblemen. Het kan bijvoorbeeld een reactie op bepaalde medicijnen zijn maar kan ook wijzen op een hartaandoening. Je let dan natuurlijk goed op andere symptomen die je paard laat zien, zoals dufheid of andere vreemde gedragingen.

Tips voor het verbeteren van de fitheid van je paard

Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om de fitheid van je paard te verbeteren. Een goede fitheid is belangrijk zodat je paard zich goed kan herstellen na inspanning of na ziekte. Je kunt zelf aan de slag gaan met:

  1. Structuur in je trainingen
    Het aanbrengen van structuur in je trainingen is een belangrijk punt in het verbeteren van de conditie van je paard. Zo is het aan te raden om te werken met een duidelijk trainingsschema waarin je zet wanneer en hoe lang je traint. Ook het inplannen van vrije dagen voor je paard is onderdeel van een trainingsschema!

    2. Zorg voor afwisseling in je training
    Zorg voor genoeg variatie in je training, om verschillende spiergroepen te trainen. Zo wil je bijvoorbeeld een dressuurtraining afwisselen met een springtraining (of balkjestraining) en af en toe een buitenrit of galoptraining. Niet alleen is dit goed voor het verbeteren van de fitheid, maar ook natuurlijk om het werk leuk te houden voor je paard!

    3. De juiste voeding en andere ondersteuning
    Het geven van de juiste voeding heeft ook een belangrijke rol in de conditie van je paard. Je paard moet de juiste voedingsstoffen binnen krijgen om goed te kunnen presteren, maar ook om te kunnen herstellen na inspanning. Daarnaast wil je je paard regelmatig laten controleren door een dierenarts, en eventueel laten behandelen door een fysiotherapeut of sportmasseur.

Ben jij benieuwd naar de fitheid van jouw paard en wil je zelf eens een hartslagmeting laten uitvoeren? Je kunt hiervoor terecht bij hartslagmeting-paard.nl!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Tumblr
Print

Meest recente blogs