Het meten van de hartslag geeft een indicatie van de fitheid van het paard. De hartslag is namelijk een belangrijke indicator van de algehele fitheid en gezondheid van een paard. Over het algemeen zie je dat een goed getraind paard een lagere rusthartslag heeft, wat aangeeft dat zijn hart efficiënter werkt en beter in staat is om zuurstofrijk bloed naar de spieren te pompen. Heel belangrijk tijdens de sport! Elk paard laat een andere hartslag zien tijdens het rijden, maar tussen warmbloeden en koudbloeden en barokke paarden is er vaak een duidelijk verschil te zien.
De hartslag van warmbloedpaarden
Een warmbloedpaard heeft als gebruiksdoel de sport. Hier worden deze paarden dan ook speciaal voor gefokt. Eén van de eigenschappen van een warmbloedpaard is dan ook dat hun cardiovasculaire systeem zich goed aangepast heeft aan de sport. Een warmbloedpaard laat zich goed trainen en krijgt relatief makkelijk een goede conditie. Dit maakt warmbloeden dan ook zeer geschikt voor onze moderne paardensporten, zoals springen en dressuur. Je ziet bij een warmbloed dat ze, zowel in stap als in draf en galop, een goede hartconditie hebben. Een warmbloed krijgt niet al te snel een hoge hartslag en zal minder snel verzuren.
De hartslag van koudbloeden en barokke paarden
Koudbloeden en barokke paarden werden oorspronkelijk niet gefokt voor de moderne paardensport. Deze paarden, zoals trekpaarden maar ook Haflingers en Friezen, waren bedoeld voor het werk op het land of voor de koets. Ze paarden werden dan ook vooral geselecteerd op hun kracht in stap en draf, maar niet specifiek in de galop. Vaak zie je dan ook bij deze paarden, als je ze gaat trainen met een hartslagmeter, dat hun hartslag in de galop relatief hoog is. Dit heeft als gevolg dat er meer verzuring in de spieren plaatsvindt, en er ook eerder spierschade op kan treden wat kan leiden tot blessures.
Dit betekent niet dat deze paarden ongeschikt zijn voor de hedendaagse sport, zoals dressuur en springen, maar ze hebben wel ander trainingsmanagement nodig om gezond te blijven en hun werk aan te kunnen.
Koudbloeden en barokke paarden trainen
Als je een koudbloed of barok paard traint is het belangrijk om verstandig om te gaan met de galop. De galop moet goed verdeeld worden over de trainingen, met voldoende rust tussendoor. Deze paarden kunnen niet te lang achter elkaar galopperen, en hebben na de galop ook meer tijd nodig voor het herstel dan een warmbloedpaard. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om maar 2 of 3 dagen per week te galopperen met het paard, afgewisseld met voldoende dagen voor rust. Ook moet je met een koudbloedpaard niet te lang achter elkaar galopperen, zodat de hartslag niet direct te hoog wordt. Als je wel een dag intensief getraind hebt op de galop is het slim of 1 of zelfs 2 dagen niet te galopperen met het paard. Door voldoende hersteltijd te geven wordt je paard uiteindelijk sterker en fitter!
Wil jij weten of je het juiste trainingsschema gebruikt bij je paard? Rij dan eens met een hartslagmeter! Je krijgt dan goede inzichten in de conditie van je paard en de opbouw van je trainingen.
Dit artikel werd geschreven door hartslagmeting-paard.nl. Hier kun je een hartslagmeting voor jouw paard aanvragen of je kunt een clinic organiseren bij jou op stal!