Paard Visie logo

Alles over paarden en paardrijden

Search
Close this search box.

Rhino paarden

Inhoudsopgave

Rhino of Rhinopneumonie is een vervelende en besmettelijke ziekte die paarden kunnen oplopen. De veroorzaker van Rhino is het Equine Herpesvirus, die in twee varianten voorkomt en bekend staan als EHV-1 en EHV-4. Een besmetting met het rhinovirus kan leiden tot verschillende symptomen bij paarden en kan gevaarlijk zijn als het niet op de juiste manier wordt behandeld. In dit artikel zullen we de symptomen van het rhinovirus, de gevaren en wat te doen bij het rhinovirus bij paarden bespreken.

Wat zijn de symptomen van het rhinovirus?

Het rhinovirus kan verschillende symptomen veroorzaken bij paarden, afhankelijk van welke vorm van het virus aanwezig is. De twee vormen van het rhinovirus zijn EHV-1 en EHV-4. EHV-1 is de ernstigere van de twee en kan leiden tot neurologische symptomen, terwijl EHV-4 meestal alleen milde symptomen aan de luchtwegen veroorzaakt.

Symptomen van EHV-1 kunnen zijn:

Koorts

Verminderde eetlust

Verhoogde hartslag en ademhaling

Verlies van coördinatie en evenwicht

Verlamming van achterhand

Aborteren van ongeboren veulens

Hersenontsteking

Symptomen van EHV-4 kunnen zijn:

Hoesten

Neusuitvloeiing

Koorts

Verminderde eetlust

Gezwollen lymfeklieren

Hoe gevaarlijk is rhino?

Het rhinovirus kan gevaarlijk zijn voor paarden, vooral als het niet op de juiste manier wordt behandeld. EHV-1 kan bijvoorbeeld leiden tot neurologische symptomen die permanent kunnen zijn. Bovendien kan het virus zich verspreiden via de lucht, direct contact of via voorwerpen zoals emmers, borstels en dekens. Het is belangrijk om te voorkomen dat het virus zich verspreidt, aangezien het kan leiden tot een uitbraak op een manege of bij een wedstrijd.

Wat te doen bij rhinovirus paard?

Als je vermoedt dat je paard het rhinovirus heeft, is het belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

1. Scheid het zieke paard af van de andere paarden om te voorkomen dat het virus zich verspreidt. Zorg ervoor dat het paard zijn eigen emmer, voerbak en borstels heeft.

2. Neem contact op met een dierenarts om de symptomen te bespreken en te bepalen of het paard moet worden getest op het virus.

3. Laat het paard testen op het virus om te bepalen welke vorm van het virus aanwezig is en om de juiste behandeling te kunnen starten.

4. Behandel het paard met de voorgeschreven medicatie en volg de instructies van de dierenarts nauwkeurig op.

5. Desinfecteer de stallen en alle spullen die het zieke paard heeft gebruikt. Het virus kan tot zeven dagen op oppervlakken overleven, dus het is belangrijk om alles grondig en meerdere malen schoon te maken.

6. Houd het paard geïsoleerd van andere paarden.

7. Zorg ervoor dat alle paarden op de manege of in de buurt van het zieke paard worden gecontroleerd op symptomen van het virus en test ze indien nodig.

8. Overweeg om het paard te vaccineren tegen het rhinovirus. Hoewel de vaccinatie het paard niet volledig beschermt tegen het virus, kan het de ernst van de symptomen verminderen en het risico op verspreiding van het virus verminderen.

Conclusie

Het rhinovirus kan verschillende symptomen veroorzaken bij paarden en kan gevaarlijk zijn als het niet op de juiste manier wordt behandeld. Als je vermoedt dat je paard het virus heeft, is het belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen en een dierenarts te raadplegen. Het scheiden van het zieke paard van andere paarden, het testen van het paard op het virus en het volgen van de instructies van de dierenarts zijn belangrijke stappen om het virus te behandelen en de verspreiding ervan te voorkomen. Het is ook belangrijk om te overwegen om je paard te vaccineren tegen het rhinovirus. Door deze stappen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je paard gezond blijft en het risico op het krijgen van het rhinovirus verlagen, hoewel het helaas niet onoverkomelijk is.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Tumblr
Print

Meest recente blogs

Paardensport ontdek je bij PaardVisie.nl
Paardrijles

Paardensport

Paardensport is een tak van sport waarbij mens en paard als team samenwerken om verschillende disciplines te voltooien. Of het nu gaat om springen, dressuur,

Lees verder »
Paardentherapie - Blog PaardVisie.nl
Overig

Paardentherapie

Paardentherapie, ook wel bekend als equine-assisted therapy, is een vorm van therapie waarbij paarden worden gebruikt om mensen te helpen hun fysieke, emotionele, cognitieve en

Lees verder »
Kant en klare paardenstallen - PaardVisie.nl
Overig

Kant en klare paardenstallen

Kant-en-klare paardenstallen zijn populair bij paardeneigenaren omdat ze snel en gemakkelijk te installeren zijn. In tegenstelling tot traditionele stallen die op maat worden gebouwd, worden

Lees verder »
Verzorg paard - PaardVisie blog verzorgpaard
Manege

Verzorg paard

Veel paardenliefhebbers zouden graag een eigen paard hebben. Helaas is het kopen en onderhouden van een paard erg kostbaar, daarom kan het verzorgen van een

Lees verder »
Paarden werk - Geld mee te verdienen - PaardVisie.nl
Overig

Paardenwerk

Paarden worden al duizenden jaren door mensen gebruikt voor verschillende doeleinden. Van transportmiddel tot sportbeoefening, deze mooie dieren hebben vele talenten en toepassingen. Als je

Lees verder »
Paardenhandelaar - PaardVisie Blog
Manege

Paardenhandelaar

Een paardenhandelaar houdt zich bezig met het kopen en verkopen van paarden. Sommige handelaren houden zich daarnaast ook bezig met de fokkerij of met de

Lees verder »
Paardennieuws als eerst bij PaardVisie.nl
Overig

Paardennieuws

Als paardenliefhebber wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws en de nieuwste ontwikkelingen in de paardenwereld. Of het nu gaat om

Lees verder »