Paard Visie logo

Alles over paarden en paardrijden

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Maagzweer paard

Inhoudsopgave

Maagzweer bij een paard

De maag is voor paarden, net als voor mensen, een belangrijk orgaan. Al het voedsel wat we eten komt via de slokdarm terecht in de maag. In de maag wordt het voedsel, met behulp van maagsap, voorbereid op de vertering. Door verschillende oorzaken kan de beschermende slijmvlieslaag van de maagwand beschadigd raken wat een ontsteking van de maagwand tot gevolg heeft. Dit wordt een maagzweer genoemd. Een vervelende, maar toch vrij veelvoorkomende kwaal bij paarden.

Hoe herken je een maagzweer bij een paard?

Een maagzweer is niet altijd makkelijk te herkennen. Vaak bestaat er het vermoeden van een maagzweer door een reeks van vage klachten. En dat terwijl een maagzweer heel vaak voor komt bij paarden! Paarden zijn heel gevoelig voor maagzweren en recente studies hebben aangetoond dat maar liefst de helft van alle paarden last heeft van een maagzweer. Bij renpaarden heeft zelfs 90% van de renpaarden er last van! De grootste oorzaak lijkt een combinatie van training en stress te zijn. Let hier dus op bij je eigen paard! Andere risicofactoren zijn een verkeerde rantsoenering van voedsel of onderliggende ziekten en medicijngebruik.

Wat zijn de symptomen van een maagzweer?

De symptomen van een maagzweer kunnen een verminderde eetlust en gewichtsverlies zijn, maar ook verminderde prestaties, een doffe vacht, veel gapen, tandenknarsen en zelfs lichte koliekverschijnselen. Omdat de symptomen vaak vaag zijn en ook aan andere ziektes doen denken zijn er veel paardeneigenaren die niet direct aan een maagzweer denken. Een maagzweer kan alleen door een dierenarts worden vastgesteld met behulp van een endoscoop. De dierenarts kijkt dan met een videocamera in de maag om de diagnose te kunnen stellen. Een endoscopie of gastroscopie is wel vrij kostbaar, en daarom zijn er ook paardeneigenaren die hun paard preventief supplementen geven om de maagwand te beschermen.

Wat te doen bij maagzweer paard?

Als je het vermoeden hebt dat je paard een maagzweer heeft is het verstandig om hulp in te schakelen van de dierenarts. De behandeling van een maagzweer is namelijk afhankelijk van de ernst ervan. Bij een lichte maagzweer is het vaak voldoende om supplementen te voeren of een kleine behandeling te starten, om de maagzweer te genezen. Bij ernstigere maagzweren kan er zelfs een maag- of darmperforatie ontstaan waarbij vanzelfsprekend medisch ingrijpen noodzakelijk is. De behandeling van een maagzweer bestaat vaak ook uit het veranderen van het rantsoen. Om het ontstaan van toekomstige maagzweren te voorkomen is het verstandig om je paard gedurende de dag vaak kleine hoeveelheden voeding aan te bieden, zodat de maag nooit leeg is. Bij een lege maag krijgt het maagzuur namelijk meer kans om schade aan te brengen aan de gevoelige maagwand.

Kan een maagzweer vanzelf overgaan?

Meestal gaat een maagzweer niet vanzelf over. Als er bovenin de maag enkele kleine zweertjes zitten kan dit door goede voeding en goed management vanzelf weer overgaan. Deze kleine zweertjes merk je echter niet gauw in het gedrag van je paard, dus veel paardeneigenaren weten dan niet dat hun paard er last van heeft. Bij grotere zweren merk je vaak wel aan het gedrag van je paard dat hij er last van heeft. In dit geval gaan de zweren ook niet vanzelf over en zal het toedienen van medicatie nodig zijn om je paard weer te genezen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Tumblr
Print

Meest recente blogs